Rheinmetall verwacht een sterk 2023 nadat de Duitse defensie-aannemer vorig jaar zijn hoogste bedrijfsresultaat ooit rapporteerde, als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de toegenomen defensie-uitgaven in Europa.
Oorlog in Oekraïne stuwt wapenmaker Rheinmetall naar beurs in Frankfurt

Waarom is dit belangrijk?
Het conflict in Oekraïne lijkt momenteel een grote zegen te zijn voor de grote westerse defensie-aannemers. De oorlog heeft veel landen, waaronder Duitsland, ertoe aangezet hun militaire en veiligheidsuitgaven sterk te verhogen om materieel te vervangen of te verbeteren.De essentie: De Duitse auto- en wapenproducent Rheinmetall is op maandag toegetreden tot de Duitse DAX-index van 40 toonaangevende aandelen op de beurs van Frankfurt.
- “De oorlog in Europa heeft ook voor Rheinmetall een nieuw tijdperk ingeluid”, zei CEO Armin Papperger vorige week toen het bedrijf zijn positieve jaarcijfers rapporteerde. “Wij zien onszelf als een integraal onderdeel van de Duitse en Europese veiligheidsinfrastructuur”.
- Sinds de inval van Rusland in Oekraïne vorig jaar heeft het bedrijf zijn aandelenkoers met ruim 150 procent zien stijgen.
- Rheinmetall, met zijn hoofdkantoor in Düsseldorf, produceert onder andere het kanon voor de Leopard 2-tank en de Panzerhaubitze 2000, een houwitser met groot bereik die door het Oekraïense leger wordt ingezet.
- Volgens Papperger heeft de toenemende geopolitieke druk, van de oorlog in Oekraïne tot de spanningen in Azië, een “periode van ongekende groei” voor Rheinmetall veroorzaakt. Dit jaar, zei hij, wordt “verreweg het beste jaar in de geschiedenis van het bedrijf”.
- De Duitse CEO zei onlangs dat het bedrijf tot 40 miljard euro aan contracten in de wacht kan slepen op gebieden variërend van voertuigsystemen tot de digitalisering van specifieke legeronderdelen als onderdeel van de Duitse uitgavenstimulans.
Oorlog in Oekraïne
- Aangezien verschillende Europese landen hun militaire uitgaven flink hebben verhoogd als reactie op de Russische invasie, voorspelt Rheinmetall een sterke groei in 2023.
- Papperger merkte tegenover Deutsche Welle op: “We willen met onze producten deelnemen aan de stijgende budgetten voor militaire capaciteiten”.
- Enkele projecten aan de horizon voor het Duitse bedrijf zijn een tankfabriek in Oekraïne, waarover de CEO verwacht dat Kyiv en Berlijn in de komende twee maanden een besluit zullen nemen, en een wapenfabriek in Oost-Duitsland waarover binnen enkele weken een besluit zal worden genomen.
- “Voor ongeveer 200 miljoen euro kan in Oekraïne een Rheinmetall-fabriek worden opgezet, die tot 400 Panthers per jaar kan produceren”, aldus Papperger. Panthers zijn de nieuwste modellen voor de gevechtstanks van het bedrijf.
- Rheinmetall zou daarnaast ongeveer 50 procent van de munitiebehoefte van Oekraïne kunnen dekken, aldus de fabrikant.
- Andere Europese defensiebedrijven, zoals Dassault Aviation – de Franse fabrikant van de Rafale straaljager -, het Zweedse Saab en het Britse BAE Systems, hebben allemaal recordorders gemeld voor 2022.
- “De prijzen van de aandelen stijgen niet door winstgroei, maar door de verwachting daarvan,” zei George Zhao, een analist bij Bernstein, tegen de Wall Street Journal.
(dv)