1 jaar na de Russische invasie komen Poolse Leopard 2-tanks aan in Oekraïne: “Polen en Europa staan aan uw zijde”

Een eerste levering van Leopard 2-tanks uit Polen is aangekomen in Oekraïne, aldus een woordvoerder van het Poolse ministerie van Defensie op vrijdag.

Het nieuws: De Poolse premier Morawiecki is momenteel in de Oekraïense hoofdstad Kyiv om de eerste vier Leopard 2-tanks aan Oekraïne te overhandigen. 

  • Bij de overhandiging zei Morawiecki dat zijn land Oekraïne zal blijven steunen, totdat Rusland is verslagen en dat het binnenkort nog meer tanks zal leveren.
  • De premier riep ook op tot een krachtiger nieuw Europees pakket van sancties tegen Rusland. “We zijn niet gelukkig met het tiende sanctiepakket, omdat het te zwak is. Ik sta in contact met ons team en we dringen er bij onze bondgenoten op aan dit pakket zo uitgebreid mogelijk te maken.”
  • Polen heeft gezegd dat het in totaal 14 Leopard 2-tanks aan Oekraïne zal leveren in de “komende twee of drie weken”, zodra de training van de Oekraïense troepen is voltooid.
    • Veel van deze training vindt plaats in het westen van Polen, waar Oekraïners een spoedcursus krijgen in het gebruik van de tanks. 
    • Duitsland keurde vorige maand de vrijgave goed van de tanks.
  • Morawiecki zei daarnaast dat zijn land bereid is om Oekraïense piloten te trainen op de F-16 straaljagers. “Ik benadruk dat dit altijd moet worden overeengekomen binnen de bredere coalitie, maar Polen is bereid om een dergelijke opleiding uit te voeren”, vertelde de premier. 
  • Polen is een prominente bondgenoot van Oekraïne. Warschau heeft herhaaldelijk haar NAVO en EU bondgenoten aangespoord om de militaire hulp aan Kyiv op te voeren.

De achtergrond: Experts geloven dat Leopard 2-tanks een aanzienlijk verschil kunnen maken in het vermogen van Oekraïne om Russische opmars te weerstaan en af te slaan.

(nd)


Om terug te blikken op één jaar oorlog, en vooruit te blikken naar waar dit conflict heen gaat, kon Business AM spreken met vijf belangrijke actoren in Oekraïne en Rusland. Zij richten hun schijnwerpers op het conflict, de economische situatie van het belegerde land en wat de toekomst brengt.

Deze Oekraïne-specials zijn vanaf 27 februari te horen op Business AM, te beluisteren via onze website, de Business AM-app, DAB+ of online. Een trailer hoort u alvast hieronder.

Download hier de app voor Android of Apple.


Meer