Levert Polen opnieuw een groot aantal tanks aan Oekraïne?

Polen toont zich één van de beste bondgenoten van Oekraïne in de strijd tegen Rusland. Het land stuurde onder meer al 232 tanks aan het belegerde land, maar dat aantal kan binnenkort wel eens stijgen tot 500.

Sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne leverden heel wat bondgenoten al voor miljoenen en miljarden euro’s aan militaire en humanitaire steun aan de Oekraïense bevolking. Denktank en NGO Kiel Insitute for the World Economy becijferde dat Polen alleen al voor 2,8 miljard euro doneerde, of meer dan een half procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Mysterieuze tweet

De Poolse militaire steun omvat onder meer wapens en munitie, draagbare luchtafweersystemen, raketten en houwitsers. Ook leverde Polen eind april maar liefst 232 T-72 tanks, eenzelfde model als waar het Oekraïense leger al over beschikte. Dat aantal geleverde tanks kan nu wel eens meer dan verdubbelen. De Poolse militaire expert Jaroslaw Wolski deelde een mysterieuze tweet waaruit het een en ander kan worden afgeleid.

In bovenstaande tweet zegt Wolski “Snel… Heel snel. Wat als ik je vertel dat we de derde grootste gebruiker van Abrams-tanks zouden worden, na de VS en Egypte?”

Superieur tegenover T-72

Met zijn tweet oppert de defensie-expert dat Polen een batch M1 Abrams-tanks krijgt of koopt van de Verenigde Staten. Het land zelf bezit veruit de meeste Abrams-tanks, maar liefst 4.400 exemplaren. Egypte bezit er meer dan duizend. De M1 Abrams is niet veel moderner dan de T-72 van Sovjetmakelij, maar is een pak zwaarder en kan accurater schieten over een verder afstand dan de Russische concurrent.

In April sloot Polen al een deal ter waarde van 4,75 miljard dollar met de VS, voor de aankoop van 250 Abrams-tanks, maar de levering van deze (nog te bouwen) exemplaren kan enkele maanden duren. De VS heeft echter een een groot aantal tanks op voorraad, nadat het United States Marine Corps, een elite-eenheid binnen het Amerikaanse leger, besloot de tankeenheden op te doeken. Als gevolg hiervan werden duizenden Abrams-tanks in loodsen opgeslagen. De kans bestaat dat deze nu van stal worden gehaald en richting Europa vertrekken.

Het Twitteraccount Visegrad24, dat nieuws verzamelt en deelt uit de Visegrad-landen (Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië), opperde dat de VS nu zo’n driehonderd M1 Abrams-tanks zou leveren aan Polen. Dit wel op voorwaarde dat Polen zelf 232 PT-91 Twardy-tanks, een eigen doorontwikkelde versie van de T-72, levert aan Oekraïne.

Cruciaal voor Oekraïne

Een dergelijke deal, waarbij de VS een Europese partner vraagt zware wapens te leveren aan Oekraïne en vervolgens zelf nieuw materiaal doneert aan de partner, kwam al enkele keren ter sprake in de Oekraïne-situatie.

Ook deed in april de ronde dat Polen het omgekeerde had geprobeerd: het zou alle 28 Mikoyan MiG-28-gevechtsvliegtuigen doneren aan de VS en verplaatsen naar de Amerikaanse luchtmachtbasis in het Duitse Ramstein. De VS kon de vliegtuigen vervolgens leveren aan Oekraïne. Dit plan stootte echter op een ‘njet’ van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het ministerie vreesde, toen zware wapens leveren nog niet aan de orde was, dat een te grote inmenging van de NAVO Poetin te erg zou schofferen.

Als Polen echt 232 extra tanks levert aan Oekraïne, zal dit land ze met open armen ontvangen. De cruciale factor in de strijd tegen Rusland blijkt vandaag eens te meer zware wapens, zoals HIMARS-raketsystemen of zware tanks, pantservoertuigen of houwitsers. Zo kan het Oekraïense leger, dat numeriek in de minderheid is, de Russische opmars tegenhouden, en zelfs wat gebied heroveren.

(lb)

Meer