Amerikaanse raketsystemen vernietigend in Oekraïne: “Meer dan 20 opslagplaatsen van Russische artillerie vernietigd”

Oekraïne zegt dat de artilleriestukken die het van de Verenigde Staten (VS) ontving, de High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS), enorm handig blijken te zijn. Het geavanceerd wapentuig werd al gebruikt om zo’n twintig opslagplaatsen van munitie voor Russische artillerie te vernietigen, meent de Oekraïense krant Kyiv Independent.

HIMARS zijn een knap staaltje ingenieurskunst: het zijn raketlanceerders die op vrachtwagens gemonteerd zijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van GPS-technologie om doelwitten tot 80 kilometer ver te raken. Sinds kort bezit het Oekraïense leger acht van de Amerikaanse wapentuigen. 

Oekraïne gebruikt ze sindsdien om het Russische leger het leven zuur te maken. Door zich op munitiedepots te richten, zouden Russische troepen steeds meer te lijden hebben onder “munitiehonger”, meldt Kyiv Independent. De Oekraïense krant zegt dat er in de laatste vier weken al zo’n twintig depots zouden zijn vernietigd in het door Rusland bezette Donetsbekken, alsook in het zuiden van het land. 

Russische opmars dreigt te verzanden

De tegenaanval van Oekraïne was broodnodig: dictator Poetins troepen zijn de voorbije weken stilaan terrein aan het winnen in de Donbasregio. In de voorbije weken vielen de steden Sjevjerodonetsk en Lysytsjansk bijvoorbeeld, waardoor de oblast Loehansk volledig in handen van de Russische bezetters viel.

Hoewel het tij voorlopig nog niet aan het keren is, lijkt het er nu wel op dat het gebruik van HIMARS de Russische opmars toch iets of wat kan vertragen. Door de overwelmende Russische artillerie te castreren, hoopt Oekraïne dat het toch wat tijd kan winnen in de gehavende regio. Die artillerie wordt sinds het begin van de oorlog immers al gebruikt om zowel het Oekraïense leger als burgerdoelwitten te treffen. 

VS stuurt nog eens 400 miljoen aan middelen

Dat de HIMARS succesvol blijken te zijn, is ook goed nieuws voor de Amerikaanse regering. Het betekent dat de constante hulp die het aan de Oekraïense regering verschaft zijn vruchten begint af te werpen. 

President Joe Biden tekende vrijdag weeral een overeenkomst om een wapenpakket van 400 miljoen dollar naar het belegerde land te sturen. De VS heeft intussen al vijftien militaire hulppakketten aan Oekraïne verschaft, ter waarde van zowat 7 miljard dollar. 

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20