G7 belooft Oekraïne op lange termijn te blijven steunen en Biden levert Kiev geavanceerd raketafweersysteem

De economische grootmachten van de G7 zullen zich ertoe verbinden om Oekraïne ook op de lange termijn te blijven steunen. Ook zullen de VS de aankoop van een geavanceerd raketafweersysteem voor de stad Kiev bekostigen. Dat zal de komende drie dagen worden aangekondigd door de groep, die bijeengekomen is in de Duitse Alpen.

De leiders van de Groep van Zeven, ook bekend als de G7, beginnen vandaag aan hun driedaagse top, waarbij er op maandag specifieke aandacht zal zijn voor Oekraïne.

President Joe Biden zei zondag, bij de opening van de top, dat de Russische Vladimir Poetin “er vanaf het begin heeft op gerekend dat de NAVO en de G7 zouden versplinteren. Maar dat hebben we niet gedaan en dat zullen we ook niet doen”. De Britse premier Boris Johnson waarschuwde op zijn beurt om niet aan “vermoeidheid” toe te geven.

De leiders van de groep staan daarnaast op het punt om een nieuw verbod op de invoer van Russisch goud aan te kondigen. Ook wordt er gekeken naar een mogelijk prijsplafond voor energie.

De G7 wordt vertegenwoordigd door de leiders van Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Europese Unie neemt ook deel aan de G7, maar is geen soevereine staat en telt daarom niet mee als lid.

Geavanceerd raketafweersysteem

Naar verwachting zal Biden vandaag de levering van een geavanceerd raketafweersysteem voor Oekraïne aankondigen. Het Noorse systeem genaamd NASAMS is geschikt voor middellange- tot langeafstandsverdediging en wordt ook gebruikt om het luchtruim rond het Witte Huis en het Capitool te beschermen. De Amerikanen zullen tevens extra munitie leveren voor artillerie.

De levering van het systeem is een reactie op de Russische beschietingen van Oekraïense burgerdoelwitten. Poetin verbrak op zondagochtend de relatieve rust in de hoofdstad Kiev door het afvuren van raketten op de stad. Volgens de burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, raakten raketten minstens twee wooncomplexen en een nabijgelegen kleuterschool.

Eerder kondigde Biden al aan een hightech raketsysteem voor middellange afstand te sturen naar Oekraïne. Een kritiek wapen, waar de Oekraïense leiders lange tijd om hebben gevraagd in hun strijd tegen de Russische invallers. De Amerikanen hopen hierdoor dat Oekraïne zichzelf in de “sterkst mogelijke positie aan de onderhandelingstafel kan positioneren”.

Specifiek zal het gaan om het Amerikaanse High Mobility Artillery Rocket System, ook wel HIMARS genoemd. Het systeem is satelliet geleid en heeft een even grote explosieve kracht als een bom van 500 pond. Ook kan het doelen raken tot een afstand van zo’n 77 kilometer, ver buiten het bereik van de huidige artillerie van het Oekraïense leger.

“Marshallplan voor Oekraïne”

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei vorige week dat hij de mogelijkheid van een “Marshallplan voor Oekraïne” wil bespreken op de top. Daarmee verwijst de Duitser naar het door de VS gesponsorde plan dat de Europese economieën na de Tweede Wereldoorlog weer op gang hielp. Scholz zei dat de “wederopbouw van Oekraïne een taak voor meerdere generaties zal zijn”. 

De G7 heeft al toegezegd te helpen bij de financiering van de directe behoeften van Oekraïne. De ministers van Financiën van de groep kwamen vorige maand overeen 19,8 miljard dollar aan economische hulp te verstrekken, om Kiev te helpen de basisdiensten draaiende te houden en te voorkomen dat de krappe financiën de verdediging tegen de Russische strijdkrachten in de weg zouden staan. Daarmee lijkt de groep Oekraïne ook op de lange termijn te willen helpen.

De bijeenkomst van de G7 vindt plaats na een topontmoeting van de Europese Unie vorige week, waar werd besloten om Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat te geven.

De leiders van de groep zullen later vandaag ook worden vergezeld door de leiders van vijf democratische opkomende economieën – India, Indonesië, Zuid-Afrika, Senegal en Argentinië – voor een bespreking over klimaatverandering, energie en andere kwesties.

(mah)

Meer