Amerikanen leveren Oekraïne geavanceerd raketsysteem waarmee het “zichzelf in de sterkst mogelijke positie aan de onderhandelingstafel kan positioneren”

De regering-Biden kondigde dinsdag aan dat zij Oekraïne een klein aantal hightech raketsystemen voor middellange afstand zal sturen. Een kritiek wapen, waar de Oekraïense leiders lange tijd om hebben gevraagd in hun strijd tegen de Russische invallers.

Het raketsysteem zal deel uitmaken van een nieuwe Amerikaanse wapenlevering ter waarde van 700 miljoen dollar. Ook worden er onder andere helikopters, Javelin-anti-tank-systemen, tactische voertuigen en reserveonderdelen geleverd. Een ingewijde van de Amerikaanse overheid vertelde AP dat het volledige pakket op woensdag zal worden aangekondigd.

Evenveel explosieve kracht als een bom van 500 pond

Specifiek zal het gaan om het Amerikaanse High Mobility Artillery Rocket System, ook wel HIMARS genoemd. Het systeem is satellietgeleid en heeft evenveel explosieve kracht als een bom van 500 pond. Ook kan het doelen raken tot een afstand van zo’n 77 kilometer, ver buiten het bereik van de huidige artillerie van het Oekraïense leger.

Het besluit van het Pentagon om de geavanceerde raketsystemen te sturen kwam er na een periode van stevige kritiek. De VS wilde Oekraïne namelijk lange tijd geen wapens leveren die het land in staat zouden stellen om doelen diep in Rusland te beschieten, wat mogelijk een verdere escalatie in de oorlog zou kunnen betekenen. 

Het niet leveren van deze systemen was volgens critici echter een gevaarlijke zet, omdat Oekraïne maar moeilijk een antwoord kan vinden op de verwoestende Russische artilleriebeschietingen. 

“De raketsystemen zijn een zeer belangrijke capaciteit die ze (Oekraïne red.) nog niet hebben gekregen. We moeten serieus werk maken van de bevoorrading van dit leger, zodat het kan doen wat de wereld van hen vraagt: alleen op het slagveld de strijd aangaan met een wereldmacht”, aldus Philip Breedlove, een gepensioneerd generaal van de Amerikaanse luchtmacht.

Biden verandert van koers

“We willen een democratisch, onafhankelijk, soeverein en welvarend Oekraïne zien, dat de middelen heeft om zich tegen verdere agressie te wapenen en te verdedigen. Daarom hebben wij besloten om meer geavanceerde raketsystemen en munitie te leveren, waarmee Oekraïne belangrijke doelen op het slagveld preciezer kan treffen”, aldus de Amerikaanse president in zijn essay in de New York Times op dinsdag.

“We moedigen Oekraïne niet aan en stellen het niet in staat om buiten zijn grenzen toe te slaan”, zo vult Biden aan.

Het wapensysteem is toegezegd nadat de Oekraïense leiders rechtstreeks hadden verzekerd dat ze het niet zouden gebruiken tegen doelen op Russische grondgebied. De verwachting is dat het systeem zal worden ingezet in de oostelijke Donbas-regio, waar het zowel Russische artillerie kan onderscheppen en vijandelijke stellingen kan uitschakelen. De Amerikanen hopen hierdoor dat Oekraïne zichzelf in de “sterkst mogelijke positie aan de onderhandelingstafel kan positioneren”.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20