Krijgt Oekraïne zelf de middelen om de Russische blokkade op te heffen?

Donderdag keurde de Amerikaanse Senaat een steunpakket van maar liefst 40 miljard dollar goed voor Oekraïne. Daarnaast lijkt de VS het land te willen voorzien met krachtige anti-schipraketten. Daarmee kan Oekraïne zelf de Russische blokkade van de havens opheffen, of beter nog: opblazen.

Met een overweldigende meerderheid van 86 tegen 11 werd het nieuwe steunpakket goedgekeurd door de Senaat. Nu moet enkel president Joe Biden zijn handtekening nog zetten, maar dit lijkt kwestie van tijd. Hoewel in eerste instantie de Republikeinse senator Rand Paul dwars lag, raakte het steunpakket toch snel goedgekeurd. Moeilijker ligt het dossier van de anti-schipraketten.

Moskva

Oekraïne beschikt op dit moment al over Harpoon-raketten, waarvan er twee zich in de romp van de Moskva zouden hebben geboord, het Russische vlaggenschip van de Zwarte-Zeevloot dat nu op de bodem van de zee ligt. Het land stoot echter op heel wat problemen bij het gebruik van de raketten.

Met een bereik van maximum 300 kilometer kan zo’n raket heel wat doelwitten in de Zwarte Zee raken, maar het echte probleem bevindt zich bij het afvuren. De raket wordt doorgaans vanop zee afgevuurd, wat moeilijk ligt, aangezien Oekraïne sinds 2014 niet echt meer over een vloot beschikt. Vuren vanop land is mogelijk, maar het land heeft maar een beperkt aantal lanceersystemen, en daar bovenop is het ook technisch nog veel moeilijker. De VS zoekt naarstig naar oplossingen, waarbij het zelfs een mogelijkheid lijkt om enkele lanceerplatformen uit Amerikaanse marineschepen te trekken en naar Oekraïne te verschepen.

Daarnaast raken de Oekraïense voorraden van de Harpoons stilaan op. Volgens verschillende bronnen binnen de Amerikaanse overheid wil het land nu extra raketten, de Harpoon van Boeing of de Naval Strile Missile, gemaakt door Raytheon en Kongsberg, opsturen naar Oekraïne. Dit kan ofwel rechtstreeks, of met een Europese bondgenoot als tussenpersoon. De kostprijs per raket? 1,5 miljoen dollar.

Blokkade opblazen

Volgens Bryan Clark, marine-expert bij denktank The Hudson Institute, kan de levering van 12 tot 24 anti-schipraketten genoeg zijn om Rusland te bedreigen. De Russische marine heeft momenteel nog zo’n 20 schepen in het Zwarte-Zeegebied rond Oekraïne liggen, en het grootste schip raakte al uitgeschakeld met twee Harpoons.

Volgens Clark zou dit ook dé oplossing zijn voor de Russische blokkades van Oekraïense havens, waardoor onder meer de graanexport naar de rest van de wereld wordt geboycot. “Als Poetin blijft doorzetten, kan Oekraïne zijn grootste schepen neerknallen, aangezien ze geen schuilplaats hebben (voor de raketten, red.) in de Zwarte Zee”, verklaart Clark aan persagentschap Reuters.

Toch stoot deze oplossing weer op een probleem: geen enkel land wil als eerste extra antischipraketten sturen, omdat het Westen vreest voor een krachtig antwoord van het Kremlin. Toch kijkt de VS naar een manier om rechtstreeks Harpoons of NSMs op te sturen, of om Noorwegen als tussenpartner te gebruiken. Terwijl de NSMs moeilijker te leveren zijn dan de Boeing-concurrent, zijn ze wel makkelijker te gebruiken.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20