Trots van Russische Zwarte Zeevloot gezonken door Oekraïense raketten?

De avond van 13 april zou het Oekraïense leger de Russische kruiser Moskva geraakt hebben met twee Neptune-kruisraketten. De aanval wordt langs Oekraïense kant bevestigd, maar het is nog wachten op objectief bewijs. De Moskva speelde tijdens de Russische invasie van Oekraïne een belangrijke rol bij de verovering van Slangeneiland.

Omstreeks 20 uur onze tijd zouden twee Oekraïense Neptune-raketten, kruisraketten die bijzonder geschikt zijn om schepen aan te vallen, zijn ingeslagen in de Moskva. Dat berichtte Oleksandr Karpyoek, een Oekraïense vrijwilliger bij het leger, op Facebook. De Slava-klasse kruiser zou vervolgens in brand zijn gevlogen en maakte water. Boven de Zwarte Zee ontwikkelde zich in de loop van de avond een storm, waardoor de evacuatie van de naar schatting 510 bemanningsleden moeilijk verloopt.

Langs Russische kant werd de aanval op het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot, dat enkele dagen geleden uitvoer uit de Russische haven van Sevastopol op de Krim, nog niet bevestigd. Aan Oekraïense kant echter wel: Bronnen binnen de Oekraïense ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie gaven aan dat het nieuws klopte. Nadien bevestigden ook de gouverneur van de regio Odessa, Maksym Marsjenko, en Oleksei Arestovitsj (een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky) dat het nieuws over de Moskva klopte.

Met het beschadigen (en eventueel zinken) van de kruiser brengt Oekraïne een zware slag toe aan Rusland. Het schip is met zijn 186 meter lengte één van de grootste in het Russische marinearsenaal, en fungeerde als vlaggenschip voor de Zwarte Zeevloot. Voor Oekraïne zal de aanval gezien worden als een tand-om-tandverhaal: de Moskva was namelijk de Russische hoofdrolspeler in de “slag om Slangeneiland”…

Slangeneiland is een 7 hectare groot eilandje voor de kust van de Oekraïense stad Odessa. Op de eerste dag van de invasie werden de 13 grenswachters die het eiland bewaakten, benaderd door een Russische zeemacht, onder leiding van de Moskva. Toen de Oekraïners vanop het schip werden toegeroepen dat ze zich moesten overgeven, werd dit beantwoord met “Russisch oorlogsschip, go fuck yourself”. Hierop openden de Russen het vuur, en werd verondersteld dat de 13 eilandbewakers werden gedood.

Achteraf bleek dat ze echter nog leefden, en door Rusland krijgsgevangen waren genomen. Een maand na de strijd om het eiland, werd Roman Hrybov, één van de Oekraïners, uitgewisseld voor een Russische krijgsgevange. De man werd ontvangen bij president Zelensky, en kreeg van hem een medaille voor zijn moed.

UPDATE: Ondertussen werd de aanval op de Moskva ook bevestigd door Russische staatsmedia Spoetnik, Ria Novosti en RT News, die het nieuws overnamen van de staatspersagentschappen TASS en Interfax. Ook het ministerie van Defensie bevestigde. Zij spreken echter nog gewoon over een incident aan boord: er zou brand zijn ontstaan, waarna munitie zou zijn ontploft. De schade is wel zo groot dat de bemanning het schip moest verlaten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.