Ook Cambodja mag zich voortaan een olieproducent noemen

Ook Cambodja mag zich voortaan een olieproducent noemen. Het petroleumbedrijf KrisEnergy uit Singapore is immers met de ontginning van het Apsara-veld in de Golf van Thailand van start gegaan. Dat heeft de Cambodjaanse premier Hun Sen aangekondigd. De premier wees erop dat zijn land hiermee een langverwachte mijlpaal heeft bereikt.

Het offshore veld, voor de kust van de Cambodjaanse stad Sihanoukville, zou volgens ramingen ongeveer 30 miljoen vaten olie kunnen omvatten.

Petrostaat

De Golf van Thailand herbergt aanzienlijke olievoorraden. Het Amerikaanse olieconcern Chevron toonde vijftien jaar geleden dat ook in Cambodjaanse wateren een productie zou kunnen worden opgestart. Die plannen werden echter weer opgeborgen toen bleek dat de Cambodjaanse regering en het Amerikaanse bedrijf er niet in lukten om een vergelijk over de verdeling van de inkomsten te bereiken.

Die impasse zette Chevron zes jaar geleden aan om zijn belang in de Cambodjaanse activiteiten aan KrisEnergy te verkopen. Het bedrijf uit Singapore slaagde er drie jaar geleden in over de inkomsten met de Cambodjaanse overheid wel een akkoord te sluiten.

Hun Sen noemde de opstart van de olieproductie een belangrijke stap de Cambodjaanse economie. Na de ontdekking van de reserves door Chevron werd het land, één van de armste economieën van Zuidoost-Azië, nog als een potentiële volgende petrostaat in de regio naar voor geschoven. 

KrisEnergy verwacht dat de ontginning een piekproductie van 7.500 vaten per dag zal kunnen laten optekenen. In vergelijking met grotere olieproducerende buurlanden zoals Vietnam en Thailand, blijft Cambodja daarmee in de sector een bescheiden partij. De inkomsten van de oliewinning kunnen echter voor de Cambodjaanse regering van groot belang zijn.

Royalty’s

De Cambodjaanse autoriteiten kondigden vier jaar geleden aan te verwachten dat uit de eerste fase van het project minstens 500 miljoen dollar royalty’s en belastingen te kunnen halen.

KrisEnergy heeft een belang van 95 procent in de winning. Het resterende aandeel is in handen van de Cambodjaanse regering. Momenteel wordt slechts met een beperkte productieniveau gewerkt. Tegen februari volgend jaar zouden de boringen op volle kracht van start kunnen gaan.

Er zijn door critici de voorbije periode herhaaldelijk twijfels geuit over de manier waarop Cambodja deze nieuwe rijkdom zal verdelen. Premier Hun Sen, die al vijfendertig jaar de Cambodjaanse regering leidt, wuifde die twijfels echter werk. Hij benadrukte dat de voordelen van de activiteit aan de hele bevolking ten goede zullen komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20