OPEC ziet herstel olievraag verder afbrokkelen

De vraag naar olie zal dit jaar verder dalen, en in 2021 minder snel herstellen dan tot nog toe verwacht. De Organisatie van Olie-exporterende landen stelt haar verwachtingen naar beneden bij in haar maandelijkse rapport, nu het aantal coronabesmettingen op veel plaatsen aan het stijgen is.

De wereldwijde olieproductie daalde in september met 60.000 vaten per dag naar een gemiddelde van 90,71 miljoen vaten per dag. De olieproductie van OPEC-landen daalde in die periode met 50.000 vaten naar 24,11 vaten per dag.

Onzekerheid

Nadat de coronacrisis de prijs deed kelderen in de eerste jaarhelft, nam de dorst naar olie toe in het derde kwartaal doordat lockdowns wereldwijd versoepeld werden. Nu het tempo van het economisch herstel weer danig vertraagd wordt door een wijdverspreide tweede golf, moet de OPEC de productie opnieuw aan banden leggen. 

De organisatie van olie-exporteurs heeft het moeilijk om de blijvende impact van het coronavirus op de economie en op het consumentengedrag in te schatten.

‘Omdat de onzekerheid groot is, nu er wereldwijd een sterke stijging is van het aantal besmettingen, wordt niet verwacht dat het aanzienlijke herstel van het derde kwartaal zich zal voortzetten in het vierde kwartaal of in 2021’, staat te lezen in de maandelijkse vooruitblik.

Piek achter de rug?

De oliebonzen verwachten dat de totale olievraag wereldwijd dit jaar met 9,47 miljoen vaten per dag terugvalt tot 90,29 miljoen vaten per dag. Ter vergelijking, de Europese Unie verbruikt zo’n 12,5 miljoen vaten per dag. 

Vorige week nog zei de organisatie dat ze verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie eind jaren 2030 zijn hoogtepunt zal bereiken, en daarna gestaag afneemt. Dat spreekt prognoses tegen van onder meer oliegigant British Petroleum, die stelt dat het hoogtepunt van de olievraag al achter de rug is.

Meer