Ontslaggolf techindustrie verplaatst zich naar banksector

Na Morgan Stanley zou het de beurt zijn aan Goldman Sachs om danig in zijn personeelsbestand te knippen.

Waarom is dit belangrijk?

De huidige macro-economische context blijft zijn tol eisen. Terwijl de techsector als eerste bijzonder hard was getroffen door de inflatie, de stijgende rente en de vrees voor een recessie, is nu ook het bankwezen aan het lijden.

Het nieuws: Banktitaan Goldman Sachs wil naar verluidt 3.200 banen schrappen.

  • Dat is minder dan wat aanvankelijk werd beweerd. Vorige maand werd gesproken over 4.000 ontslagen, nadat David Solomon, ceo van de investeringsbank, had gezegd. “We zullen een beetje moeten inkrimpen”, klonk het.
  • De aankondiging wordt deze week verwacht.

De details: hoewel de financiële instelling elk jaar traditioneel 1 tot 5 procent van haar personeel ontslaat, houden de komende ontslagen vooral verband met de huidige “economische situatie”, die verslechtert. Dat vertelde een bron die dicht bij de zaak staat, aan het persagentschap Reuters.

  • De parallel kan gemakkelijk worden getrokken met de technologiesector, die in 2022 om dezelfde redenen een groot aantal werknemers heeft ontslagen.
    • Bovendien betekent het feit dat Goldman tijdens de pandemie zijn jaarlijkse ontslagronde heeft opgeschort, dat toekomstige ontslagen ongetwijfeld hoger in aantal zullen zijn.
  • In het geval van de banksector betekent de huidige economische situatie dat beleggers nu voorzichtiger zijn, vanwege de aanhoudende inflatie, de renteverhogingen die in het verschiet liggen en de toenemende vrees voor een recessie.
  • Dit heeft geleid tot een daling van het aantal beursintroducties en aandelentransacties met 66 procent in december 2022 ten opzichte van december 2021, volgens cijfers van het platform Dealogic.
  • Zoiets zet natuurlijk ook de zakenbankiers onder druk. Goldman zag zijn winst in het derde kwartaal met maar liefst 44 procent dalen.
  • Bovendien had Goldman Sachs, net als de techgiganten, sinds 2019 veel personeel aangenomen, waardoor het personeelsbestand met 28 procent toenam.
    • Nu de economische situatie verslechtert, is het niet erg verrassend dat de bank meer banen schrapt.
  • En Goldman is niet de enige. Ook andere investeringsbanken op Wall Street bereiden zich voor op een ontslagronde. Morgan Stanley is naar verluidt van plan om 2 procent van zijn werknemers, of ongeveer 1.600 mensen, te ontslaan, volgens verschillende Amerikaanse media.

Opgemerkt: er is één groot verschil met de techwereld: Wall Street staat bekend om het gebrek aan werkzekerheid. De banksector neemt massaal mensen aan in tijden van hoogconjunctuur en aarzelt niet om personeel te ontslaan zodra de activiteit afneemt. De ontslaggolf die Wall Street te wachten staat, is daarom niet zo opvallend als bij de Big Tech-bedrijven.

  • Aangezien investeringsbanken minder werknemers hebben dan Big Tech, zullen hun ontslagcijfers onvermijdelijk kleiner en dus minder significant zijn.
  • Dit versterkt echter alleen maar het idee dat Wall Street in de hoek zit waar de klappen vallen.

(lb/mah)

Meer