Techbedrijven hebben dit jaar al 120.000 mensen op straat gezet

Meta kondigde een week geleden aan 13 procent van zijn personeel te ontslaan. Maar het is lang niet het enige techbedrijf dat dit jaar met de grove borstel door het personeelsbestand gaat. In totaal hebben techbedrijven dit jaar al 121.400 medewerkers de laan uitgestuurd. Het jaar is nog niet voorbij, maar dat is al acht keer meer dan in 2021.

Waarom is dit belangrijk?

De glorieperiode die de techbedrijven de afgelopen twee jaar hebben beleefd, lijkt definitief voorbij te zijn. Ze krijgen het nu zwaar te verduren door onder meer de stijgende rentes. De techgiganten worden gedwongen om duizenden mensen op straat te zetten.

De cijfers: verschillende techgiganten, waaronder Twitter en Meta, hebben de afgelopen weken grootschalige ontslagrondes aangekondigd. Maar die trend begon al eerder dit jaar. Hier zijn de cijfers.

  • Volgens de beleggerssite Trading Platforms, die gegevens van layoffs.fyi gebruikt, hebben techbedrijven dit jaar al 121.400 werknemers ontslagen.
  • Dat is 8 keer meer dan in het volledige jaar 2021 (15.000 in totaal).
  • Deze maand werden al de meeste ontslagen van het jaar geteld. In totaal hebben 25.500 mensen afscheid moeten nemen van hun werk. Dat is ongeveer een vijfde van het totaal voor 2022. Maar de trend begon reeds in mei, toen 17.000 mensen werden ontslagen. Hetzelfde aantal werd waargenomen in juni, gevolgd door 16.000 in juli en 13.000 in augustus. In september waren er slechts 5.900 ontslagen, maar in oktober steeg dat cijfer opnieuw aanzienlijk. In die maand verloren 12.500 werknemers in de techsector hun job. In de eerste vier maanden van het jaar vielen er minder ontslagen.
  • 60 procent van al die ontslagen vond plaats in de Verenigde Staten.
  • De grootste ontslagronde staat momenteel op naam van Meta. Het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp kondigde vorige week aan 11.000 mensen te ontslaan, oftewel 13 procent van het personeelsbestand. Daarna volgen Getir, een Turks leveringsbedrijf (4.480 ontslagen, of 14 procent van het personeel) en Twitter, met 3.700 mensen (de helft van het personeel).
  • We mogen niet vergeten dat ook Amazon overweegt om 10.000 medewerkers te ontslaan. Eerder dit jaar had de e-commercegigant ook al aangekondigd dat het de samenwerking met 99.000 mensen had stopgezet: maar dat bleek over een niet-verlenging van het arbeidscontract met seizoensarbeiders te gaan.

De essentie: einde van de post-pandemische boom.

  • Het waren Mark Zuckerberg en Jack Dorsey die de pijnlijke vaststelling moesten doen: ze erkenden dat ze de afgelopen jaren te optimistisch waren over de toekomst. Zij dachten dat de boom in de techsector zou blijven aanhouden, met massale aanwervingen als gevolg. Resultaat: het personeelsbestand was te groot geworden, waardoor de techgiganten nu noodgedwongen medewerkers moeten ontslaan.
  • Ondanks de ontslagen in de techsector doet de Amerikaanse arbeidsmarkt het nog steeds goed. De werkloosheidsgraad bedraagt 3,7 procent, wat zeer laag is, en de maandelijkse banengroei blijft de ramingen overtreffen. Het valt nog af te wachten wat het cijfer in november zal zijn, nu meer en meer techbedrijven mensen de laan uitsturen.
  • De Amerikaanse arbeidsmarkt, die na de pandemie een hoge vlucht nam, was een van de aanjagers van de inflatie in de VS. Als die vertraagt, zal de inflatie waarschijnlijk weer dalen. De Fed verwacht dat de werkloosheid in 2023 zal stijgen tot 4,4 procent en in 2024 op dat niveau zal blijven.
  • De monetaire instelling staat nog altijd voor een enorme uitdaging: de rente voldoende verhogen om de inflatie in te perken, zonder de economie, en dus ook de jobcreatie, te veel schade te berokkenen.

(ns/as)

Meer