Na Twitter plant Meta een grootschalige ontslagronde

Meta, het moederbedrijf boven Instagram en Facebook, wil deze week een deel van zijn personeel ontslaan. Volgens The Wall Street Journal dreigen duizenden werknemers hun job te verliezen.

Waarom is dit belangrijk?

Na een koersverlies van zo'n 70 procent en het metaverseproject dat het techbedrijf handenvol geld kost, kan Meta zich niet langer veroorloven om 87.000 mensen tewerk te stellen. Als de techgigiant deze moeilijke periode wil doorkomen, moet het offers maken.

In het nieuws: Meta is van plan om aanstaande woensdag een massaontslag aan te kondigen, waarbij duizenden werknemers de deur wordt gewezen. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van bronnen.

  • Het nieuws komt niet geheel als een verrassing. Al in september had het Amerikaanse bedrijf aangegeven dat het zijn personeelskosten met 10 procent wilde verlagen. Enkele bronnen zeiden toen dat dit een voorbode is voor meer verdergaande bezuinigingen.

Context: Meta zag het afgelopen jaar zo’n 70 procent van zijn marktwaarde in rook opgaan. Het bedrijf verwacht nog enkele moeilijke maanden.

  • De techgigant verwacht dat het vierde kwartaal in lijn zal liggen met het derde, wat dus niet veel goeds betekent. Meta sluit niet uit dat de marktwaarde nog eens met zo’n 67 miljard dollar kan zakken, terwijl de kosten verder zullen stijgen in 2023.
  • Een tragere wereldwijde groei speelt daarbij een rol, evenals de toenemende concurrentie van TikTok. Bovendien hebben de privacywijzigingen van Apple een aanzienlijke impact gehad op Meta. Maar voorlopig blijft de grootste zorg waarschijnlijk de enorme uitgaven aan het metaverse.
  • “In 2023 zullen we onze investeringen richten op een klein aantal groeigebieden met hoge prioriteit. Dat betekent dat sommige teams aanzienlijk zullen groeien, maar dat de meeste andere teams het komende jaar stabiel zullen blijven of zullen krimpen. Over het geheel genomen verwachten we eind 2023 te eindigen met ongeveer dezelfde omvang, of zelfs een iets kleinere organisatie dan we nu hebben,” waarschuwde Mark Zuckerberg in oktober.

Meta is niet het enige bedrijf dat het mes wil zetten in het personeelsbestand. Zo heeft Twitter afgelopen vrijdag de helft van het personeel ontslagen. Ook verschillende andere techbedrijven nemen de personeelskosten onder de loep als gevolg van de wereldwijde inflatie, de stijgende rente en de energiecrisis in Europa.

Wat nu?

  • Beleggers die zich zorgen maken over de financiële gezondheid van Meta zouden positief kunnen reageren op de geplande ontslagronde. Daarmee zouden de uitgaven fors kunnen afnemen.
  • Het valt nog af te wachten of dat op lange termijn gunstige gevolgen zal hebben en of die besparingen de kolossale bedragen die in de ontwikkeling van het metaverse zijn geïnvesteerd, zullen kunnen compenseren. Zo niet, dan zou Zuckerberg nog meer steun van investeerders kunnen verliezen.

(ns/fjc)

Meer