Onderzoek bewijst: Juul bevat evenveel nicotine als Marlboro

Juul is het nieuwe equivalent van een Marlboro-sigaret. De nicotineformule van Juul en de populaire sigaret zijn quasi-identiek.

Een studie die op dinsdag is vrijgegeven door de universiteit van Portland in Oregon toont aan waarom een stijgend aantal jongeren die nooit eerder rookten, nu toch gaat vapen. De nicotineformule die Juul, de populairste e-sigaret, gebruikt is namelijk even sterk als die van Marlboro.

Nicotine

Juul bouwt zijn pods met nicotine erin zodanig op dat het makkelijker is voor rokers om grote hoeveelheden nicotine in te ademen. De formule is zo afgestemd dat u er niet van moet hoesten. Dat maakt het volgens de onderzoekers net zo makkelijk voor jonge gebruikers om met Juul te starten.

Aangezien de concentratie nicotine in Juul zo hoog kan liggen zonder vervelend te worden, raken jongeren ook sneller verslaafd.

Zoete smaken en extra nicotine

Naast de ‘pods’ met zoete smaken zoals popcorn of snoep en zijn vapes staat Juul vooral bekend voor ‘nicotinezouten’. Die zorgen ervoor dat de nicotine makkelijker te verteren is.

E-sigaretten zijn door Juul in eerste instantie in de markt gezet als een alternatief om rokers te helpen stoppen. Dat bleek niet het geval: Juul trok vooral veel nieuwe jonge rokers aan, tot ongenoegen van de Public Health Department.

Marlboro

Het nieuwe onderzoek stelt dat ‘de potentie en het smaakprofiel van Juul bijna exact hetzelfde is als dat van Marlboro-sigaretten. Dat maakt het een bijna exacte kopie van het grootste sigarettenmerk van de Verenigde Staten.’

‘Juul heeft alles van Marlboro dat de sigaretten verslavend maakt’, staat er ook nog te lezen. ‘Neem de slechte smaak weg, voeg een lekkere smaak toe en elimineer het hoesten, dat maakt het een fijnere ervaring.’

Juul staat echter, dankzij zijn populariteit, onder druk van de overheden. Het merk mocht geen reclame meer maken en mocht zich niet als rookstopmiddel in de markt zetten. Ook reclame naar jongeren werd verboden.

Longziekte

Net toen Juul de oversteek naar Europa maakte, doken in de VS de eerste ‘vapingdoden’ op. Die mensen kwamen met een mysterieuze longziekte in het ziekenhuis terecht. De ziekte werd gelinkt aan verkeerd gebruik van Juul e-sigaretten, met marihuanapods die niet van het merk zelf afkomstig zijn.

Verschillende Amerikaanse staten en steden verboden vervolgens de verkoop van Juul. Daardoor maakten ook de winstverwachtingen van het bedrijf een stevige duik.

Over het nicotineniveau van de e-sigaretten reageerde Juul opvallend strijdvaardig. ‘Een vergelijkbare nicotine-ervaring als gewone sigaretten geven, is altijd een prioriteit geweest voor Juul. Dat is cruciaal om de overstap van gewone sigaretten naar e-sigaretten te maken”, zegt het bedrijf.

Volgens Juul tonen studies aan dat ’30 tot 50 procent van de volwassen rokers die Juul gebruiken, binnen de zes maanden volledig overstapt.’

Meer