Californië vervolgt Juul voor reclame gericht op jongeren

E-sigarettenfabrikant Juul moet opnieuw voor de rechtbank verschijnen. De Amerikaanse staat Californië onderneemt juridische stappen.

Juul en andere e-sigarettenmerken zijn hun goede reputatie finaal kwijt. Afgelopen zomer vielen de eerste zogenaamde vapingdoden. Sindsdien ligt vooral Juul onder vuur. Dat merk mikte in haar eerste reclamecampagne op jongeren en overtreedt zo de Amerikaanse wetten, zegt de procureur-generaal van Californië Xavier Becerra.

Kwetsbare groep

‘Juul heeft geadverteerd op een manier die geen rekening houdt met de gezondheid van de burger. Ze hebben zich gericht op een kwetsbare groep’, zegt Becerra op maandag. ‘Vandaag zullen we actie ondernemen tegen de praktijken van Juul en de e-sigarettenindustrie die onze kinderen in hun vapingweb willen lokken’, klinkt het strijdvaardig.

Juul kwam in opspraak omdat de campagnes van het merk jongeren en influencers afbeeldden die feestten en uitgingen met een Juul in de hand. Omdat het merk ook veel snoepsmaken verkoopt, zijn ze erg populair in die leeftijdscategorie.

Volgens Becerra is de reclamecampagne echter over de schreef gegaan. Hij stelt dat Juul e-mailadressen van jongeren bijhoudt om te adverteren en tabaksproducten bij klanten levert zonder hun leeftijd te verifiëren. De procureur-generaal eist dat ze alle misleidende reclame stopzetten en dat het bedrijf opdraait voor preventie- en behandelingskosten.

Juul heeft intussen gereageerd op de aantijgingen en beweert nooit op minderjarigen gemikt te hebben. ‘Onze markt zijn de meer dan 1 miljard rokers op deze wereld’, zegt woordvoerder Austin Finan.

Vapingdoden

De staat Californië is niet de enige die via de rechtbank actie onderneemt tegen Juul. Verschillende schooldistricten en ouders hebben ook al klacht ingediend tegen de vapefabrikant. De FDA, de volksgezondheidsdienst van de Verenigde Staten, onderzoekt Juul. Zij linkten al 42 doden aan het gebruik van e-sigaretten en marihuanaliquids. Die laatste zijn echter geen deel van Juul.

Juul is gedeeltelijk in handen van Altria, de groep achter Marlboro. Zij investeerden vorig jaar 13 miljard dollar voor 35% procent van de aandelen. Altria wordt niet vermeld in de aanklacht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20