Omikron-golf “mild en kortstondig”: OPEC+ houdt zich aan plan om olieproductie te verhogen

OPEC+, de organisatie van de grootste olie-exporterende landen, houdt naar alle waarschijnlijkheid vast aan zijn plan om de olieproductie op te voeren. Dat betekent dat ook in februari de dagelijkse productie wordt verhoogd met 400.000 vaten. Het oliekartel, dat erop vertrouwt dat de Omikron-variant van het coronavirus slechts een kortstondig negatief effect op de olievraag zal hebben, komt vandaag bijeen.

OPEC+, dat producenten van het oliekartel OPEC verenigt met andere energiemogendheden zoals Rusland en Azerbeidzjan, heeft zijn productiedoelstelling sinds augustus elke maand met 400.000 vaten per dag (bpd) verhoogd. Volgens bronnen van persagentschap Reuters ziet het de nood niet om dit streefdoel te wijzigen.

Vergadering zonder problemen

“OPEC+ zal vandaag een gemakkelijke vergadering hebben zonder problemen en zal de vorige overeenkomst herbevestigen”, zeiden bronnen van de organisatie.

Vorige maand vreesde het oliekartel nog dat de Omikron-variant voor een tijd roet in het eten ging strooien. Zo bracht de aankondiging van een nieuwe coronavirusvariant eind november de oliemarkt in beroering. Intussen heeft Omikron weer een aantal landen in lockdown gedwongen, en een samenleving op slot doet de vraag naar olie altijd dalen.

Maar de olie-exporterende landen gaan er dus van uit dat het allemaal wel zal meevallen met deze variant; in een technisch rapport dat Reuters kon inkijken gewaagde de organisatie van een “milde en kortstondige” virusgolf.

Kunstmatig hoog

Hoewel OPEC+ zijn productiedoelstelling elke maand heeft verhoogd, is de feitelijke productie achtergebleven omdat sommige leden kampen met capaciteitsbeperkingen. Een groeiend aantal landen en organisaties uiten kritiek op het kartel; velen menen dat OPEC de olieprijs kunstmatig hoog houdt.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) stelde bijvoorbeeld onomwonden dat de organisatie veel minder vaten op de markt bracht dan zij beloofd had. In oktober zou het tekort tot 730.000 bpd opgelopen zijn, en in november tot 650.000 bpd.

Ook de VS, ’s werelds grootste olieconsument, heeft er bij de organisatie op aangedrongen meer ruwe olie op te pompen. Dat zou het herstel van de pandemie verzachten en de prijzen stabiliseren nu die bijna de 80 dollar (70,93 euro) per vat aantikken. Maar de groep pareerde de kritiek, en opperde dat een “evenwichtige markt” als deze geen extra olie nodig had.

Vorig jaar steeg de prijs van Brent ruwe olie met 50 procent.

(ns)

Meer