Prijs Brentolie verliest bijna 5 dollar nu nieuwe Covid-19-variant de markten in beroering brengt

Een nieuwe Covid-19-variant wakkert de bezorgdheid over vooruitzichten voor de olievraag aan; en dat heeft een neerwaarts effect op de olieprijzen.

Waarom is dit belangrijk?

De opkomst van een nieuwe coronavirusvariant heeft ertoe geleid dat verschillende landen het reizen vanuit Zuid-Afrika en buurlanden aan banden hebben gelegd, en dat een panel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal nagaan hoe erg we in de penarie zitten. Wereldwijd gingen (futures)markten fors over de kop, omdat handelaren hun heil zochten in “veilige” activa.
  • De Noordzeesoort Brent verloor maar liefst 6 procent; de hoogste koersdaling sinds juli. Concreet tuimelde Brentolie voor januari naar 77,49 dollar per vat op de ICE Futures Europe beurs.
  • De Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie koerste 5,20 dollar of 6,6 procent lager, op 73,19 dollar per vat.
Bron: Bloomberg

“Het enige wat we definitief kunnen concluderen is dat het marktvertrouwen broos is”, zegt Paul Horsnell, hoofd grondstoffenonderzoek bij investeringsbank Standard Chartered, tegen persbureau Bloomberg. “De vrijdag na Thanksgiving, met alle markten in het rood en vlak voor een WHO-aankondiging, is waarschijnlijk niet het moment om dapper te zijn.”

De marktdaling bleef vrijdag niet beperkt tot de hoofdprijzen. In Europa slonken winsten uit de verwerking van ruwe olie tot diesel tot het laagste niveau in verscheidene weken. In de VS daalde een belangrijke graadmeter voor de krapte op de markt scherp.

Vergadering OPEC+

De daling komt aan de vooravond van een belangrijke vergadering van OPEC+ om het productiebeleid voor januari te bepalen – de bijeenkomst vindt plaats op 2 december.

De groep staat onder druk van de VS en andere olieconsumerende landen, die hun strategische voorraden hebben aangesproken om de stijgende energieprijzen deze week te temperen. De groep is er ook van beschuldigd “kunstmatige krapte” te hebben gecreëerd door het Internationaal Energieagentschap (IEA).

OPEC+, die maandelijks 400.000 vaten per dag aan de markt heeft toegevoegd, zal rekening moeten houden met interne prognoses. De Economic Commission Board verwacht een overschot van 400.000 vaten per dag (bpd) in december, oplopend tot 2,3 miljoen bpd in januari en 3,7 miljoen bpd in februari als de consumptielanden doorgaan met het vrijgeven, aldus een OPEC-bron van Reuters.

Iran

De Iraanse productie stond ook in de belangstelling, nu maandag de indirecte besprekingen tussen Iran en de Verenigde Staten worden hervat over het reanimeren van een nucleair akkoord uit 2015. Dat akkoord zou kunnen leiden tot het opheffen van de Amerikaanse sancties op de Iraanse olie-export.

Het falen van Iran en het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) om deze week zelfs maar een bescheiden akkoord te bereiken over het toezicht op de nucleaire installaties van Teheran, voorspelt weinig goeds voor de gesprekken van volgende week. Dat meent Eurazië-analist Henry Rome, geciteerd door Reuters.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20