Europese coronamaatregelen wegen op de olieprijs

De olieprijzen zaten de afgelopen maanden stevig in de lift, maar daar lijkt nu verandering in te komen. De strengere coronaregels binnen Europa en de potentiële vrijmaking van Japanse oliereserves hebben een neerwaarts effect op de olieprijs.

De olieprijzen zijn gezakt tot het laagste punt in ruim een maand tijd. Die zitten sinds vorige week in een dalende lijn. De prijs van een vat olie van de Noordzeesoort Brent was donderdag gezakt tot 79,86 dollar. Die is ondertussen verder gedaald tot 78.33 dollar. De prijs voor een vat WTI-olie (West Texas Intermediate) bedraagt momenteel 75,4 dollar.

Europese coronamaatregelen

Volgens Tamas Varga, olie-analist bij PVM Oil Associates, liggen de bezorgdheden over de Europese coronamaatregelen aan de basis van de prijsdaling. Zo geldt er bijvoorbeeld opnieuw een lockdownperiode in Oostenrijk. “Beleggers zoeken veilige havens op, zoals de dollar, wat maandag bijdroeg tot de scherpe daling van de olieprijzen”, zei hij in een reactie aan het persagentschap Reuters.

Die toenemende interesse in de dollar heeft er onder meer voor gezorgd dat de koers van de Amerikaanse munt (tegenover andere munten) is gestegen. Dat is nadelig voor buitenlandse beleggers omdat de oliekoers in dollar wordt uitgedrukt. Buitenlanders kunnen met andere woorden niet volledig profiteren van de prijsdalingen.

Strategische oliereserves Japan

De dalende olieprijzen zijn overigens niet enkel toe te schrijven aan de Europese coronazorgen. Japan overweegt namelijk om een deel van zijn strategische oliereserve vrij te geven, waardoor het aanbod op de markt toeneemt. Dat zou er eveneens moeten voor zorgen dat de prijzen dalen.

De Japanse premier Fumio Kishida heeft zaterdag te kennen gegeven dat hij bereid is te helpen om de stijgende olieprijzen een halt toe te roepen. Hij doet dat op verzoek van de Verenigde Staten. Die hebben aan Japan gevraagd om olie uit hun noodvoorraad vrij te geven.

“Wij gaan na wat wij wettelijk kunnen doen, ervan uitgaande dat Japan zal samenwerken met de Verenigde Staten en andere betrokken landen”, liet Kishida op 20 november aan enkele journalisten weten. “Wij willen een conclusie trekken na grondige studie van de situatie in elk land en van wat Japan kan doen.”

Effect op korte termijn

Fereidun Fesharaki, voorzitter van het adviesbureau Facts Global Energy, denkt dat het vrijgeven van oliereserves op lange termijn geen effect zal hebben. “Elke vrijgave zal slechts een korte impact hebben gedurende twee of drie weken vooraleer alles teruggaat naar waar het was”, zei hij aan Reuters.

“De gecombineerde vrijgave van strategische reserves zou 100 miljoen tot 120 miljoen vaten of zelfs meer kunnen bedragen”, aldus analisten van Citi in een nota van 19 november. Dit omvat 45 tot 60 miljoen vaten uit de Verenigde Staten, ongeveer 30 miljoen vaten uit China, 5 miljoen vaten uit India en 10 miljoen vaten elk uit Japan en Zuid-Korea, schatte de bank.

(jvdh)

Meer