Oostenrijk gaat maandag in lockdown en verplicht vaccinatie vanaf februari

Oostenrijk gaat vanaf maandag een nationale lockdown invoeren, dat heeft de Oostenrijkse kanselier Alexander Schallenberg vrijdag bekend gemaakt. Daarbovenop wordt de vaccinatie tegen het coronavirus vanaf februari verplicht. Daarmee is Oostenrijk het eerste land in Europa dat een verplichte vaccinatie tegen het coronavirus invoert.  

Verplichte vaccinatie vanaf februari

Vanaf februari zal elke Oostenrijker verplicht zijn zich te vaccineren tegen het coronavirus. Oostenrijk wordt daarmee eerste land in Europa dat de vaccinatie tegen het coronavirus verplicht, dat heeft de Oostenrijkse kanselier Alexander Schallenberg vrijdag bekend gemaakt.

Ongeveer 65 procent van de Oostenrijkse bevolking is volledig gevaccineerd, daarmee heeft Oostenrijk een van de laagste vaccinatiegraden in West-Europa. Ook met de verspreiding van het virus gaat het niet goed in Oostenrijk, gemiddeld meer dan 970 op de 100.000 inwoners raakte besmet met het coronavirus.

“De vaccinatiecijfers moeten naar omhoog, daar is iedereen het over eens”, zegt kanselier Schallenberg in een persconferentie. “De vaccinatiecijfers verhogen is onze enige optie om uit deze duivelskring van virusgolven en lockdown-discussies te stappen. We weten dat het virus niet weggaat, we moeten leren ermee om te gaan en de enige manier om met het virus om te kunnen gaan is door te vaccineren. Dat is ons ticket naar de uitgang, dat is onze golfbreker.”

Nationale lockdown

Samen met de verplichte vaccinatie heeft de kanselier ook een nationale lockdown aangekondigd voor 20 dagen, na 10 dagen zal wel een evaluatie volgen voor eventuele versoepelingen. De lockdown zal volgens Schallenberg op 13 december aflopen.

Voortaan zal het enkel mogelijk zijn om het huis te verlaten voor essentiële verplaatsingen zoals naar het werk, voor boodschappen, doktersbezoeken of voor sportactiviteiten in open lucht. Alle horeca-zaken en scholen worden verplicht de deuren te sluiten. Ook zullen er geen culturele evenementen meer mogen doorgaan.

De provincies Salzburg en Opper-Oostenrijk kondigden reeds donderdag aan vanaf maandag een volledig lockdown in te voeren om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ongevaccineerde Oostenrijkers werden sinds vorige week verplicht om binnen te blijven. Nu wordt die lockdown dus uitgebreid naar de volledige bevolking.

Verplichte vaccinatie in andere landen?

De verplichte vaccinatie is ook bij andere landen voer voor discussie. In België is de regering tot de beslissing gekomen om vanaf 1 januari een overgangsregeling in te voeren die ervoor moet zorgen dat alle zorgpersoneel vanaf 1 april gevaccineerd is. Maar sommige Belgische politici zoals Paul Magnette (PS) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zien die verplichting liever naar de volledige bevolking doorgetrokken worden.

In zo goed als alle Europese landen is er een discussie over het al dan niet verplichten van het coronavaccin. Momenteel geldt de verplichte vaccinatie bij het zorgpersoneel al voor zorgwerkers in Italië, Griekenland en Frankrijk. Net als in België zal het Verenigd Koninkrijk vanaf april 2022 alle zorgpersoneel verplichten zich te vaccineren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20