Oostenrijk kondigt lockdown aan, maar enkel voor ongevaccineerden

Nu in heel Europa de coronacijfers weer stijgen liggen in verschillende landen de lockdowns weer op tafel. Nederland gaat morgenavond om 19u op slot. Ook Oostenrijk kondigt lockdownmaatregelen aan, maar dan wel enkel voor de niet-gevaccineerden.

De Oostenrijkse kanselier Alexander Schallenberg kondigde de lockdown vandaag aan in Innsbruck. “We gaan die stap nu echt zetten”, klonk het. Precieze details worden zondag bekend gemaakt. Ook wanneer de lockdown ingaat is voorlopig nog onbekend.

Nieuwe maatregelen

Verwacht wordt dat ongevaccineerden enkel nog hun huis zullen mogen verlaten voor werk, dagelijkse behoeften of om hulp te zoeken. Dit is de volgende stap van de Oostenrijke regering om mensen ervan te overtuigen zich te laten vaccineren: sinds maandag is de 2G-regel al van pas. Dit betekent dat enkel gevaccineerden of genezen coronapatiënten worden toegelaten in de horeca, kapperszaken of op evenementen van meer dan 25 aanwezigen. Sinds begin november moesten niet-gevaccineerde werknemers telkens een test laten afnemen om te gaan werken.

De overheid ziet direct resultaat: de vaccinatiegraad in Oostenrijk ligt nu nog maar op 64 procent (hoewel het Europees gemiddelde niet veel hoger ligt), maar stijgt toch aanzienlijk sinds de strengere maatregelen.

Zorgsector

Aanvullend op de verklaring van kanselier Schallenberg maakte minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein bekend de verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel door te voeren. Ook in ons land blijft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voorstander van dat idee.

Verder kondigde Nederland aan een nieuwe lockdown in te voeren vanaf morgen. Die zou maximum drie weken duren, volgens de regering. Ook Nederland voert de 2G-regel in, waarbij een negatieve test niet langer volstaat om toegang te krijgen tot horeca en evenementen. Het land telt momenteel 1.700 coronapatiënten, waarvan 330 op intensieve zorgen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20