Kernkabinet bereikt akkoord: verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel vanaf 1 januari, met overgangsperiode tot en met 31 maart

Vanaf 1 januari 2022 zal het voor zorgpersoneel verplicht zijn zich te vaccineren tegen het coronavirus, dat heeft het Kernkabinet beslist. Tot en met 31 maart 2022 geldt nog een overgangsperiode, dan krijgt het ongevaccineerd personeel de tijd om alsnog een prik te zetten.

Vanaf 1 april ontslag

Het kernkabinet van de federale regering is maandagavond tot een akkoord gekomen over de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. Vanaf 1 januari 2022 moet iedereen die werkt in de zorg- en gezondheidssector verplicht gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Wie nog geen prik heeft ontvangen, krijgt tot 1 april de tijd om dat alsnog te doen.

Tot 31 maart zal het personeel een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test van binnen de 72 uur moeten voorleggen om aan het werk te mogen. Wie dat niet kan, mag terugvallen op de regeling die geldt voor tijdelijke werkloosheid door corona. Zorgpersoneel dat na 1 april nog steeds niet gevaccineerd is, wordt ontslagen.

Nog een stap verder

“De overgrote meerderheid van de mensen die in de zorg werken hebben zich laten vaccineren. We zijn die heel dankbaar daarvoor, maar het kan niet zo zijn dat er nog een kleine minderheid is die zich niet gevaccineerd heeft. We geven deze mensen tijd tot 1 april van volgend jaar om zich te laten vaccineren. Iedereen in de zorg moet dan volledig gevaccineerd zijn”, legt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke uit aan VRT NWS.

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder bij zorgnet Icuro, juicht de maatregel toe, maar durft nog enkele stappen verder te gaan. Dat laat ze maandagavond weten in het Laat Journaal: “Ik denk dat het echt wel nodig is om ook de werknemers met andere beroepen – voor iedereen die in de zorg werkt of je nu puur een zorgberoep uitoefent of niet – verplicht gevaccineerd moeten worden. Bij uitbreiding zou de hele bevolking verplicht moeten worden om zich te laten vaccineren. We moeten de vaccinatie van het zorgpersoneel in de brede context van het woord overwegen en daarna ook in de brede bevolking. We moeten nog een stap verder gaan”, aldus Cloet.

Vrijdag moet de tekst worden goedgekeurd door de ministerraad en worden voorgelegd aan de Raad van State.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20