Oldtimers krijgen een tweede leven omdat Britse millennials ze ombouwen tot elektrische wagens

Milieubewuste millennials zorgen in het Verenigd Koninkrijk voor een heropleving van klassieke auto’s, aldus The Telegraph. De klassieke Mini, Fiat 500, Volkswagen Kever en Land Rover Defender zijn de modellen die een ‘groene behandeling’ krijgen.

Nu de Britse regering van plan is diesel- en benzineauto’s aan banden te leggen, en er in stadscentra lage emissiezones opduiken, besluiten velen hun oldtimers om te laten bouwen tot elektrische auto’s.

Gespecialiseerde bedrijven die klassieke auto’s opknappen en ze een nieuw leven geven met elektrische batterijen, zeggen dat ze steeds meer verzoeken krijgen van mensen onder de 40. Ze zouden de ‘perfecte stadsauto’ willen.

Het bezit van een klassieke auto is van oudsher een zeer arbeidsintensieve bezigheid. Dat is omdat de motoren voortdurend moeten worden onderhouden.

Dev Patel

Jonge beroemdheden hebben de trend aangezwengeld. Zo liet acteur Dev Patel (‘Slumdog Millionaire’) zijn op benzine rijdende blauwe Fiat 500 ombouwen tot een elektrische auto. De hertog en hertogin van Cambridge kozen een elektrische klassieke Jaguar als hun trouwwagen.

Alexander Bavage werkt bij het in Oxfordshire gevestigde Electrogenic en heeft allerlei klassieke auto’s omgebouwd tot elektrische auto’s. Hij beweert dat beroemdheden deze modellen naar de massa weten te brengen. Ook weet hij dat jongere stadsbewoners steeds meer geïnteresseerd zijn in opgefriste retro-auto’s.

‘We hebben zeker gezien dat er een nieuwe markt aan het ontstaan is, met beroemdheden die elektrisch rijden cool maken. Ook wordt de infrastructuur steeds beter, dus ziet de markt een grote groei’, klinkt het.

Karakter

‘Naar mijn persoonlijke mening ziet de vormgeving van oudere auto’s er veel beter uit. De auto’s zijn veel sexier en hebben al karakter. Dus als je dat combineert met de nieuwste 21e-eeuwse technologie, zorgt dat voor een geweldige auto-ervaring’, aldus nog Bavage.

Dev Patel vertrouwde zijn Fiat 500 toe aan Jon Peck, die Electric Classic Cars in Powys, Wales runt.

Peck legt uit: ‘De Fiat 500 en VW Beatles zijn voor ons het gemakkelijkst om om te bouwen. Het zijn vrij eenvoudige auto’s – de Fiat 500, hoewel klein, heeft genoeg ruimte. Het zijn twee stadswagens dus de actieradius is geen groot probleem.’

Verder: ‘We krijgen veel vragen uit Londen en als ze willen rijden in lage emissiezones zullen ze hun auto moeten veranderen, dus bouwen ze hem om.’

Professionele bedrijven rekenen 20.000 tot 80.000 Britse pond om een auto op te knappen en te elektrificeren, afhankelijk van de grootte. Dit maakt het voor veel jongeren een buitenkansje. Zij waarschuwen echter dat het zelf elektrificeren van uw wagen zeer gevaarlijk kan zijn.

(am)

Lees ook:

Meer