Fordwagens uitsluitend elektrisch tegen 2030

Ford wil tegen 2030 in Europa uitsluitend elektrische personenwagens verkopen. Dat is de meest ambitieuze doelstelling van alle grote autofabrikanten.

Tegen 2026 wil het bedrijf dat al zijn personenwagens een elektrische of hybride optie hebben. Aan het einde van het decennium is het de bedoeling dat Ford 100 procent elektrisch zal zijn. Dat kondigde de autofabrikant woensdag aan.

Geleidelijke overgang

Voor alle duidelijkheid: het gaat enkel om de personenwagens. Ford zijn commerciële voertuigen, zoals de Ford Transit en de Ranger pick-up truck, hebben geen definitieve einddatum voor de verkoop van traditionele motoren. Al verwacht het bedrijf wel dat tegen het einde van het decennium twee derde van de verkoop van zijn bestelwagens ook aangedreven zal zijn door een batterij.

Het hoofd van Ford Europa, Stuart Rowley, zei dat alle fabrieken in Europa deel zullen uitmaken van de overgang naar elektrische voertuigen. Het is echter niet duidelijk of Ford zijn eigen batterijen zal maken, of ze zal blijven aankopen van leveranciers. Ford investeert wereldwijd 22 miljard dollar in elektrische technologie. Daar heeft het de tijd voor tot 2025. Concurrent General Motors is ook van plan om zijn wagens volledig emissievrij te maken, maar verschuift die doelstelling naar vijf jaar later.

Gedreven door CO2-doelstellingen

Europa haalde vorig jaar China in en is nu leider als het aankomt op de productie van elektrische auto’s. De verkoop ervan zal naar alle verwachting verder stijgen als de EU-emissieregels zullen verscherpen. Een op de tien auto’s die vorig jaar verkocht werden in Europa, was elektrisch of hybride. Autofabrikanten drijven hun elektrische verkoop verder op om de CO2-doelstellingen te halen. Zo wil het Verenigd Koninkrijk een verbod op de verkoop van auto’s met uitlaatgassen tegen 2035.

Wat er met de originele Mustang, de klassieke muscle car van Ford, zal gebeuren wou Rowley niet kwijt. Hij zei wel dat het model was opgenomen in haar belofte om auto’s met motoren te weren tegen 2030.

Lees ook: Ford gaat met elektrische Mustang strijd aan met Tesla

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20