OESO waarschuwt de rijkste economieën voor de onrust die AI kan creëren op de arbeidsmarkt: “Een op de vier jobs dreigt te verdwijnen”

Artificiële intelligentie (AI) is aan een stevige opmars bezig. Vooral in de rijkste economieën onderzoeken de bedrijven hoe de technologie hen kan helpen om de productiviteit te verhogen. Toch is niet iedereen een grote fan van kunstmatige intelligentie. De organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) adviseert de lidstaten om zich voor te bereiden op de negatieve impact die AI kan hebben op de arbeidsmarkt.

Waarom is dit belangrijk?

Artificiële intelligentie zal een niet te onderschatten impact hebben op ons beroepsleven. Door die technologie zullen we allerhande taken veel efficiënter en vlotter kunnen uitvoeren. Maar net zoals bij ieder andere technologische revolutie brengt AI enkele uitdagingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de impact op de arbeidsmarkt. Zo kan AI taken op zich nemen die vandaag nog door mensen worden uitgevoerd.

In het nieuws: "De snelle ontwikkeling in generatieve AI, die in staat is om complexe taken uit te voeren tegen steeds lagere kosten, in combinatie met het gemak waarmee die nieuwe technologieën kunnen worden toegepast, suggereren dat de OESO-economieën aan de vooravond staan van een AI-revolutie die de werkplek fundamenteel zou kunnen veranderen", waarschuwt de OESO in haar jaarlijkse Jobs Report

  • De organisatie merkt op dat de potentiële voordelen, zoals een hogere werktevredenheid
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer