Nog weinig meer dan een achterblijver? Duitsland staat op een kruispunt

Nog weinig meer dan een achterblijver? Duitsland staat op een kruispunt
Het Duitse triumviraat Cristian Lindner (links), Robert Habeck (midden) en Olav Scholz.(Foto: Sean Gallup/Getty Images)

Samengevat. Duitsland, ooit geprezen om zijn economische kracht en industriële suprematie, staat op een kruispunt. Het heeft Japan ingehaald als ’s werelds derde grootste economie, maar wordt nu geconfronteerd met de angst voor achteruitgang door een economisch model dat niet kan aanpassen aan geopolitieke en milieu-uitdagingen. Dit wordt geïllustreerd door het nauwelijks gestegen bruto binnenlands product (bbp) sinds de pandemie, dalende koopkracht, en een worstelende maakindustrie.

Waarom is dit belangrijk?

De economische en industriële suprematie van Duitsland staat onder druk door interne en externe factoren, waaronder verhoogde energie- en loonkosten, het verlies van competitieve voordelen door de Inflation Reduction Act in de VS, en de uitdagingen van de transitie naar elektrische mobiliteit. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor de Duitse economie en haar positie op de wereldmarkt. Terwijl het land zich aanpast aan de nieuwe realiteit, is het cruciaal om innovatie en duurzaamheid te omarmen om zijn positie als wereldleider te behouden.

In het nieuws. Duitslands bbp is amper gestegen sinds de pandemie, wat wijst op economische stagnatie.

  • Koopkrachtverlies en de achteruitgang van de maakindustrie onderstrepen de uitdagingen waar het land voor staat.
  • De industriële sector, ooit de motor van de Duitse economie, kampt met significante problemen.

1 op 6 kmo’s wil naar het buitenland; 1 op 4 wil zijn zaak verkopen

Zoom in. De energiepolitiek en de afhankelijkheid van Russisch gas hebben Duitsland kwetsbaar gemaakt, vooral na de oorlog in Oekraïne.

  • Er is concurrentiedruk van de VS door de Inflation Reduction Act. Ook de Aziatische automobielsector bedreigt de Duitse industriële suprematie.
  • Bijna 1 op 6 van de middelgrote bedrijven overweegt productie naar het buitenland te verplaatsen. Dat bedreigt het industriële hart van Duitsland, de zogenaamde Mittelstand. Ruim 1 op 4 kmo-eigenaars denkt erover om zijn zaak te verkopen.

Zoom out. Duitslands economische model is gebaseerd op kostenefficiëntie en export. Stijgende productiekosten en internationale concurrentie dagen dat model nu uit.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.