Verkiezing AfD-politicus zorgt voor politieke dijkbreuk in Duitsland

De verkiezing van AfD-politicus Robert Sesselman tot districtleider van de kleine Duitse regio Sonneberg zorgt voor een politieke dijkbreuk bij onze oosterburen.

Waarom is dit belangrijk?

De Alternative für Deutschland (AfD) werd vorig jaar nog in een rapport van de Verfassungsschutz (Federaal Bureau voor de Bescherming van de Grondwet) "een vermoedelijke rechtsextremistische groep" genoemd. Dat deze partij nu tot de macht doordringt, roept vragen op over hoe diep uiterst rechts in het Duitse politieke landschap kan gaan en hoe andere partijen met radicale politici zullen omgaan.

In het nieuws. Een toenemend aantal Duitsers keert zich af van de mainstream politiek. 

  • Uit een recente peiling? blijkt dat de huidige regeringscoalitie nog slechts 38 procent van de stemmen zou behalen. Dat terwijl de rechtse Alternative für Deutschland (AfD) op 19 procent van de stemmen kan rekenen. Dat is meer dan elk van de drie partijen die momenteel de regering vormen. Inclusief de SPD van bondskanselier Olaf Scholz.
  • Dit is de hoogste score die de AfD ooit heeft behaald op
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer