Nog een gat in de begroting: staat loopt 524 miljoen aan dividenden mis

Doordat nu ook de Franse groep BNP Paribas, waar de Belgische staat grootaandeelhouder van is, haar dividend schrapt, duikt de begroting dieper in het rood.

De Belgische begroting stevende door de coronamaatregelen sowieso af op een monstertekort. Omdat na Belfius, nu ook BNP Paribas zijn dividend schrapt, wordt de put nog dieper.

BNP Paribas kondigde donderdagavond twee dividendbeslissingen aan. Het dividend van zijn Belgische dochter BNP Paribas Fortis aan de moedergroep wordt geschrapt na de zware politieke druk, waardoor 1,9 miljard euro voorlopig bij de Belgische bank blijft.

Daarnaast schrapt BNP Paribas ook zijn eigen dividend en ook dat heeft gevolgen voor België. De Belgische staat is immers met 7,7 procent van het kapitaal een van de grootste aandeelhouders van de Franse groep. De staatskas loopt door de schrapping 298 miljoen euro mis.

Eerder kondigde ook Belfius, dat volledig in handen is van de Belgische staat, zijn dividend van 161 miljoen euro te schrappen.Dat brengt de teller aan gemiste inkomsten op 459 miljoen euro.

Voeg daar het effect van het dividendengeknip bij Proximus (54 miljoen minder voor de staat) en Bpost (11 miljoen) aan toe, en de gemiste dividenden over het boekjaar 2019 komen op 524 miljoen euro uit.

Dat is nog niet alles. Ook de onrechtstreekse staatsinkomsten uit dividenden gaan onvermijdelijk terugvallen. De staat heeft roerende voorheffing op dividenden. Omdat tal van bedrijven in hun dividend snoeien, dreigt de overheid voor honderden miljoenen euro’s minder roerende voorheffing te innen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20