Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Nog een gat in de begroting: staat loopt 524 miljoen aan dividenden mis

Logo Business AM
Business

03/04/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 2 min leestijd

EPAEPA

Doordat nu ook de Franse groep BNP Paribas, waar de Belgische staat grootaandeelhouder van is, haar dividend schrapt, duikt de begroting dieper in het rood.

De Belgische begroting stevende door de coronamaatregelen sowieso af op een monstertekort. Omdat na Belfius, nu ook BNP Paribas zijn dividend schrapt, wordt de put nog dieper.

BNP Paribas kondigde donderdagavond twee dividendbeslissingen aan. Het dividend van zijn Belgische dochter BNP Paribas Fortis aan de moedergroep wordt geschrapt na de zware politieke druk, waardoor 1,9 miljard euro voorlopig bij de Belgische bank blijft.

Daarnaast schrapt BNP Paribas ook zijn eigen dividend en ook dat heeft gevolgen voor België. De Belgische staat is immers met 7,7 procent van het kapitaal een van de grootste aandeelhouders van de Franse groep. De staatskas loopt door de schrapping 298 miljoen euro mis.

Eerder kondigde ook Belfius, dat volledig in handen is van de Belgische staat, zijn dividend van 161 miljoen euro te schrappen.Dat brengt de teller aan gemiste inkomsten op 459 miljoen euro.

Voeg daar het effect van het dividendengeknip bij Proximus (54 miljoen minder voor de staat) en Bpost (11 miljoen) aan toe, en de gemiste dividenden over het boekjaar 2019 komen op 524 miljoen euro uit.

Dat is nog niet alles. Ook de onrechtstreekse staatsinkomsten uit dividenden gaan onvermijdelijk terugvallen. De staat heeft roerende voorheffing op dividenden. Omdat tal van bedrijven in hun dividend snoeien, dreigt de overheid voor honderden miljoenen euro’s minder roerende voorheffing te innen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks