Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Ook BNP Paribas Fortis zwicht en schrapt dividend

Logo Business AM
Economie

02/04/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Isopix

Na de kritiek van de laatste dagen geeft BNP Paribas Fortis toe. De grootbank herroept het dividend over 2019, besliste de raad van bestuur donderdagavond.

De voorbije dagen nam de druk op de Belgische dochteronderneming van BNP Paribas stelselmatig toe. Eerst gaven KBC en het Nederlandse ING aan dat ze hun dividend intrekken, om de oproep van de ECB navolging te geven. De Europese Centrale Bank vindt dat alle financiële instellingen hun dividend moeten schrappen, om zo buffers te kunnen opbouwen voor de coronacrisis. Ook Belfius besloot donderdagmiddag hetzelfde te doen.

Maar woensdag raakte bekend dat de Franse bank BNP Paribas plannen had om de volledige jaarwinst, 1,9 miljard euro, weg te snoepen bij zijn Belgische dochter. Op die manier zouden ze de Belgische buffer fors verzwakken én hun mogelijkheden om de Franse economie te steunen vergroten. ‘Ik herhaal mijn oproep dat het mij niet het moment lijkt om een dividend uit te keren’, zei minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) daarover.

‘Financiële ademruime’

De meest drastische zet kwam van de activistische advocaat Mischaël Modrikamen. Hij trok donderdag naar de beslagrechter, met de vraag om beslag te leggen op de 1,9 miljard euro. Zover hoeft het nu dus niet te komen. ‘Het is evident dat we vastberaden en voldoende gekapitaliseerd zijn om onze verantwoordelijkheden op te nemen als grootste bank van het land en ervoor te zorgen dat bedrijven en gezinnen bijkomende financiële ademruimte krijgen’, zegt CEO Max Jadot in een persbericht.

Toch is er nog een kleine opening. ‘Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 23 april 2020 wordt voorgesteld om geen dividend uit te keren en om de situatie te herbekijken in oktober van dit jaar’, staat er nog in de mededeling. Ook Belfius laat op die manier de deur tot een dividend nog op een kiertje staan.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks