Ook BNP Paribas Fortis zwicht en schrapt dividend

Na de kritiek van de laatste dagen geeft BNP Paribas Fortis toe. De grootbank herroept het dividend over 2019, besliste de raad van bestuur donderdagavond.

De voorbije dagen nam de druk op de Belgische dochteronderneming van BNP Paribas stelselmatig toe. Eerst gaven KBC en het Nederlandse ING aan dat ze hun dividend intrekken, om de oproep van de ECB navolging te geven. De Europese Centrale Bank vindt dat alle financiële instellingen hun dividend moeten schrappen, om zo buffers te kunnen opbouwen voor de coronacrisis. Ook Belfius besloot donderdagmiddag hetzelfde te doen.

Maar woensdag raakte bekend dat de Franse bank BNP Paribas plannen had om de volledige jaarwinst, 1,9 miljard euro, weg te snoepen bij zijn Belgische dochter. Op die manier zouden ze de Belgische buffer fors verzwakken én hun mogelijkheden om de Franse economie te steunen vergroten. ‘Ik herhaal mijn oproep dat het mij niet het moment lijkt om een dividend uit te keren’, zei minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) daarover.

‘Financiële ademruime’

De meest drastische zet kwam van de activistische advocaat Mischaël Modrikamen. Hij trok donderdag naar de beslagrechter, met de vraag om beslag te leggen op de 1,9 miljard euro. Zover hoeft het nu dus niet te komen. ‘Het is evident dat we vastberaden en voldoende gekapitaliseerd zijn om onze verantwoordelijkheden op te nemen als grootste bank van het land en ervoor te zorgen dat bedrijven en gezinnen bijkomende financiële ademruimte krijgen’, zegt CEO Max Jadot in een persbericht.

Toch is er nog een kleine opening. ‘Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 23 april 2020 wordt voorgesteld om geen dividend uit te keren en om de situatie te herbekijken in oktober van dit jaar’, staat er nog in de mededeling. Ook Belfius laat op die manier de deur tot een dividend nog op een kiertje staan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20