KBC en ING schrappen dividend wegens coronacrisis

KBC trekt zijn dividend in, in navolging van de aanbeveling van de Europese Centrale Bank (ECB) om geen dividenden uit te keren. Dat heeft de Belgische bank-verzekeraar maandag bekendgemaakt.

De Europese banken stonden van verscheidene kanten onder druk om af te zien van hun dividenden, om zo maximale buffers te kunnen opbouwen voor de uitdijende coronacrisis. KBC trekt daarom het eerder aangekondigde slotdividend van 2,5 euro per aandeel in. In november werd wel al een interimdividend van 1 euro per aandeel uitgekeerd.

In oktober, wanneer de coronacrisis hopelijk gaan liggen is, zal KBC evalueren of het ingetrokken slotdividend alsnog geheel of gedeeltelijk kan worden uitgekeerd, in de vorm van een interimdividend. KBC annuleert ook het voorgestelde inkoopprogramma van 5,5 miljoen eigen aandelen. Ook dat was een aanbeveling van de toezichthouders.

KBC-CEO Johan Thijs: ‘We bevinden ons vandaag in ongekende omstandigheden. De wereld staat momenteel voor een zeer zware
uitdaging, in de vorm van het coronavirus dat voor ieder van ons, onze manier van leven en werken ingrijpend zal veranderen. De kosten voor het herstel van de wereldeconomie zullen zeer aanzienlijk
zijn. Regeringen en centrale banken hebben al een aantal ondersteunende maatregelen genomen. Wij zijn van mening dat ook financiële instellingen solidair moeten zijn.’

Ook het Nederlandse ING kondigt aan alle dividendbeslissingen op te schorten tot 1 oktober en gaf een vrijwel identieke uitleg. Zijn landgenoten ABN Amro en Rabobank zetten eveneens de stap.

Belegger

Voor de beleggers in KBC en ING, twee Bel20-aandelen, is het wel een tegenvaller, want zij zien hun jaarlijkse of halfjaarlijkse extraatje nu wegvallen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20