BNP Paribas lonkt naar dividend Belgische dochter

De Belgische overheid zal zeker haar visie geven over de plannen van de Franse bank BNP Paribas om nagenoeg de volledige jaarwinst van zijn Belgische dochter in te palmen. Dat heeft Alexander De Croo (Open VLD), Belgisch minister van Financiën, gezegd in een reactie op berichten in de krant De Standaard.

De krant had immers gemeld dat de Franse groep bij zjn Belgische dochter BNP Paribas Fortis een dividend van 1,9 miljard euro zou weghalen.

Aandeelhouder

Nochtans heeft de Europese Centrale Bank de financiële sector gevraagd om geen dividenden toe te kennen, zodat voldoende financiële reserves kunnen worden behouden om de effecten van de coronacrisis te helpen opvangen.

De Belgische staat is een aandeelhouder van BNP Paribas. ‘We zullen dan ook onze stem in de raad van bestuur van BNP Paribas laten horen,’ aldus Alexander De Croo in het radioprogramma De Ochtend (Radio 1).

Indien BNP Paribas bij dochter Fortis nagenoeg de volledige jaarwinst weghaalt, kan de Belgische bank minder middelen inzetten voor maatregelen die de Belgische economie moeten helpen de impact van de coronacrisis op te vangen.

Minister De Croo wees erop eerder al te hebben benadrukt het niet aangewezen te vinden dat de banken dividenden zouden uitbetalen. Hij voegd eraan toe dat de financiële instellingen best al hun middelen zouden behouden, aangezien het niet duidelijk is wanneer de coronacrisis tot het verleden zal behoren.

Solidariteit

De Croo merkte wel op dat de bank de beslissing over het dividend aan het herbekijken zou zijn. Daarin zou onder meer het advies van de Europese Centrale Bank een rol hebben.

De minister zei verder wel in het algemeen tevreden te zijn over de inspanningen die de hele Belgische financiële sector levert. ‘Ze tonen hier dat ook zij deel uitmaken van de solidariteit,’ aldus De Croo.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20