Al bijna 68.000 Vlaamse hinderpremies aangevraagd

In vier dagen tijd zijn er al bijna 68.000 hinderpremies aangevraagd door ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis, maakte Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) dinsdag bekend.

Van de 68.000 aanvragen werden er bijna 43.000 onmiddellijk goedgekeurd. Sinds vrijdagochtend kunnen de ondernemers de premie aanvragen op de website van het Vlaams agentschap innoveren en ondernemen (Vlaio). Bij de overige 25.000 ingediende aanvragen moet er nog een manuele controle aan de pas komen. Toch zal volgens de minister nog een groot deel van de aanvragen goedkeuring krijgen.

De Vlaamse regering lanceerde de corona-hinderpremie voor alle bedrijven die verplicht gesloten zijn. Ook zelfstandigen in bijberoep maken aanspraak op de premie, voor zover ze door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen als zelfstandigen in hoofdberoep. De ondernemers ontvangen eenmalig 4.000 euro, met vanaf 3 april bijkomend 160 euro per dag.

Zomerevenementen?

Intussen vraagt de Belgian Event Supplier Association (BESA) dat ook de sector van festivals, beurzen en andere evenementen recht krijgt op de Vlaamse hinderpremie. ‘De hoofdbrok van de activiteiten situeert zich in de zomermaanden. Door de grote groepen mensen die dergelijke events bijeenbrengen, vermoed ik dat deze pas als allerlaatste toestemming krijgen om te kunnen doorgaan’, zegt voorzitter Tom Bilsen.

‘Maar als de zomeractiviteiten geannuleerd worden, dreigt een zeer groot verlies voor de sector. We vragen dan ook dat de hinderpremie op deze sector van toepassing wordt’, stelt Tom Bilsen, die ook directeur is bij podiumbouwer Stageco. Volgens hem is de evenementensector in België goed voor een tewerkstelling van 80.000 personen.

Vlaamse ondernemers kunnen nog tot en met 5 mei een aanvraag indienen. Het duurt gemiddeld 6 minuten om het formulier helemaal in te vullen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20