Belfius schrapt dividend wegens coronacrisis

Net zoals KBC en ING schrapt nu ook Belfius het dividend voor dit jaar, maakt de raad van bestuur bekend. De grootbank honoreert zo het verzoek van de Europese Centrale Bank.

Maandag besloten de Belgische bank-verzekeraar KBC en het Nederlandse ING al om geen dividenden uit te keren. Ze doen dat op vraag van de Europese Centrale Bank om zo maximale buffers te kunnen opbouwen voor de coronacrisis. KBC gaf wel aan dat de groep in oktober zal evalueren of het ingetrokken slotdividend alsnog kan worden uitgekeerd.

In de Kamer stelde minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) donderdagmiddag dat Belfius het initiatief volgt van de andere banken, waarna donderdagavond de officiële beslissing viel. Eerder had de raad van bestuur van Belfius al een lager dividend aangekondigd. In februari maakte de bank de omvang van dat slotdividend bekend: 161 miljoen euro.

Wat met BNP Paribas Fortis?

‘Als Belgische bank-verzekeraar willen we onze klanten die het extra moeilijk hebben door de Covid-19 crisis, een hart onder de riem steken’, zegt topman Marc Raisière in een persbericht. ‘In lijn met de aanbeveling van de Europese Centrale Bank wordt elk voorstel voor en elke uitkering van een dividend over 2020 tot minstens 1 oktober 2020 uitgesteld’, staat er nog te lezen.

Door de beslissing stijgt de druk verder op BNP Paribas Fortis om het dividend in te trekken. De Franse moedergroep lonkt namelijk naar de jaarwinst van 1,9 miljard euro. Intussen trekt de activistische advocaat Mischaël Modrikamen naar de beslagrechter om dat te voorkomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20