Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Belfius schrapt dividend wegens coronacrisis

Logo Business AM
Economie

02/04/2020 | Pieterjan Neirynck | 2 min leestijd

Isopix

Net zoals KBC en ING schrapt nu ook Belfius het dividend voor dit jaar, maakt de raad van bestuur bekend. De grootbank honoreert zo het verzoek van de Europese Centrale Bank.

Maandag besloten de Belgische bank-verzekeraar KBC en het Nederlandse ING al om geen dividenden uit te keren. Ze doen dat op vraag van de Europese Centrale Bank om zo maximale buffers te kunnen opbouwen voor de coronacrisis. KBC gaf wel aan dat de groep in oktober zal evalueren of het ingetrokken slotdividend alsnog kan worden uitgekeerd.

In de Kamer stelde minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) donderdagmiddag dat Belfius het initiatief volgt van de andere banken, waarna donderdagavond de officiële beslissing viel. Eerder had de raad van bestuur van Belfius al een lager dividend aangekondigd. In februari maakte de bank de omvang van dat slotdividend bekend: 161 miljoen euro.

Wat met BNP Paribas Fortis?

‘Als Belgische bank-verzekeraar willen we onze klanten die het extra moeilijk hebben door de Covid-19 crisis, een hart onder de riem steken’, zegt topman Marc Raisière in een persbericht. ‘In lijn met de aanbeveling van de Europese Centrale Bank wordt elk voorstel voor en elke uitkering van een dividend over 2020 tot minstens 1 oktober 2020 uitgesteld’, staat er nog te lezen.

Door de beslissing stijgt de druk verder op BNP Paribas Fortis om het dividend in te trekken. De Franse moedergroep lonkt namelijk naar de jaarwinst van 1,9 miljard euro. Intussen trekt de activistische advocaat Mischaël Modrikamen naar de beslagrechter om dat te voorkomen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks