Begrotingstekort nog groter dan verwacht: 30 miljard euro

Corona grijpt nog harder in op de Belgische begroting dan gedacht. Het tekort stijgt door de crisis naar 30 miljard euro of 7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), de belangrijkste maatstaf voor de economie van een land.

Tot nu werd geschat dat het nieuwe coronavirus het begrotingstekort op 24 miljard euro, of 5 procent van het bbp, zou brengen. Maar dat wordt nu dus nog 2 procentpunten meer, schrijft De Tijd op basis van bronnen bij de Nationale Bank. Zonder coronacrisis zou het tekort rond 3 procent bengelen.

De maatregelen die alle regeringen samen nemen, zijn niet de grote kost. Die komen uit op 2,9 miljard euro of 0,6 procent van het bbp. 1,8 miljard daarvan is voor de federale regering, de overige 1,1 miljard euro is voor de deelstaten.

Recessie

Een paar maatregelen, zoals de uitstelling van belastingen en de garantie voor bedrijfsleningen, zitten niet mee in de berekening, maar die kosten in principe ook geen geld. Het belastinggeld komt gewoon later binnen en de leningen kosten pas iets als ze niet afbetaald geraken en de overheid moet tussenkomen.

Wat wel enorm weegt op de begroting is de recessie die er achteraf dreigt aan te komen. Hoe minder een economie groeit, hoe meer uitkeringen er moeten betaald worden en hoe minder belastingen er binnenkomen. Een economie zit in recessie vanaf twee kwartalen van dalende groei.

Europese norm

Die recessie wordt dus zwaarder dan gedacht, waardoor de Nationale Bank haar schattingen van het begrotingstekort dus bijstelt. Ook in Europa gaan al stemmen op dat ‘de moeder van alle recessies’ er dreigt aan te komen.

Een begrotingstekort van 7 procent van het bbp is problematisch omdat Europa in normale tijden een norm van 3 procent oplegt aan de lidstaten. De Commissie heeft die norm tijdelijk laten varen zodat landen al het mogelijke kunnen doen om de economische impact van Covid-19 in te dijken, maar ooit komt die beperking terug. En als België tegen dan zijn begroting niet op orde heeft, dreigt ons land op het strafbankje te belanden. Dat kan tot allerlei financiële sancties leiden en ons uiteindelijk nog meer geld kosten.

Meer