Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europa laat begrotingsnorm los voor coronahulp

Logo Business AM
Coronacrisis

20/03/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. - Isopix

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigt vrijdag aan dat Europa de begrotingsregels tijdelijk aan de kant schuift. ‘Lidstaten mogen zoveel uitgeven als ze nodig achten’, klinkt het.

In normale tijden legt Europa zijn lidstaten op dat het begrotingstekort niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) mag bedragen. Die regel geldt nu even niet meer, zodat overheden alle mogelijke maatregelen kunnen nemen in de strijd tegen het coronavirus covid-19.

‘Overheden mogen zoveel als nodig uitgeven’, zegt Von der Leyen in een videoboodschap. Dat komt België goed uit. Ons land flirt al een hele tijd met de 3 procentgrens en met de extra kosten door coronamaatregelen zou het tekort op 5 procent van het bbp terechtkomen. Dat is serieus boven de grens. En waarschijnlijk zullen de kosten nog oplopen.

Voorts laat Von der Leyen weten dat Europa 37 miljard euro vrijmaakt om de gezondheidssector en bedrijven te ondersteunen en mensen aan het werk te houden. Ze bedankt ook de Europese Centrale Bank (ECB) voor haar stevige monetaire maatregelen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton