Europa laat begrotingsnorm los voor coronahulp

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigt vrijdag aan dat Europa de begrotingsregels tijdelijk aan de kant schuift. ‘Lidstaten mogen zoveel uitgeven als ze nodig achten’, klinkt het.

In normale tijden legt Europa zijn lidstaten op dat het begrotingstekort niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) mag bedragen. Die regel geldt nu even niet meer, zodat overheden alle mogelijke maatregelen kunnen nemen in de strijd tegen het coronavirus covid-19.

‘Overheden mogen zoveel als nodig uitgeven’, zegt Von der Leyen in een videoboodschap. Dat komt België goed uit. Ons land flirt al een hele tijd met de 3 procentgrens en met de extra kosten door coronamaatregelen zou het tekort op 5 procent van het bbp terechtkomen. Dat is serieus boven de grens. En waarschijnlijk zullen de kosten nog oplopen.

Voorts laat Von der Leyen weten dat Europa 37 miljard euro vrijmaakt om de gezondheidssector en bedrijven te ondersteunen en mensen aan het werk te houden. Ze bedankt ook de Europese Centrale Bank (ECB) voor haar stevige monetaire maatregelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20