750 miljard euro: ook ECB haalt bazooka boven

De Europese Centrale Bank (ECB) koopt dit jaar voor 750 miljard euro aan staats- en bedrijfsobligaties. Op die manier wil de bank de Europese economie stimuleren. De Europese beurzen gingen in een eerste reactie 3 procent hoger.

De ECB steekt het geld in het zogenaamde Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Ze hoopt op die manier de rente op  obligaties naar beneden te jagen, wat het lenen van geld goedkoper moet maken. De maatregel komt extra bovenop een aankoop van 120 miljard obligaties die de ECB vorige week reeds had aangekondigd.

De nieuwe maatregel werd woensdagavond laat bekendgemaakt na een noodvergadering. ECB-voorzitter Christine Lagarde hoopt op die manier het economische tij te keren nu Europa het epicentrum van de coronavirusepidemie is geworden.

“Buitengewone tijden vergen buitengewone maatregelen’, zei Lagarde. ‘Onze inzet voor de euro is grenzeloos. We zullen alle beschikbare middelen die we binnen ons mandaat hebben inzetten.’

Lagarde gaf aan dat de limieten die tot op vandaag gelden voor de aankoop van staatsobligaties van een land kunnen worden uitgebreid. Een goede verstaander ziet daarin het teken dat de ECB vooral Italië en Griekenland wil helpen.

De aankondiging volgt op het bericht dat de Amerikanen meer dan 1.000 miljard euro in hun economie pompen. Eerder had de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve de belangrijkste rentevoet verlaagd tot 0,25% van 1,25%. Daarnaast komt er ook een massaal programma van kwantitatieve versoepeling voor een waarde van 700 miljard dollar.

Een ‘whatever it takes’-moment

Eerder deze week had Laurence Boone, de hoofdeconoom bij de rijkelandenclub OESO, nog gezegd dat de economische crisis waarin de covid-19-epidemie de wereld heeft ondergedompeld ‘destructief en met niets te vergelijken’ is. In een interview met de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche (betaalde toegang) raadde ze aan om net een noodplan op EU-niveau komen.

‘Al deze economieën zijn dermate geïntegreerd dat soloslim spelen zinloos is. Het is ook de enige manier om de markten kalmeren’, aldus nog Boone in de Franse zondagskrant. Dat daarbij tijdelijk de Maastrichtnormen worden overschreden is volgens haar van ondergeschikt belang. De gezondheid van 500 miljoen mensen staat op het spel. ‘We zitten in een ‘whatever it takes’-modus.’ Wat de economie opnieuw zal doen groeien is het maken van schulden. Die groei moet dus koste wat kost worden ondersteund. Tijdelijke en gecontroleerde begrotingstekorten zijn van ondergeschikt belang, aldus nog de hoofdeconoom van de OESO.

Reactie beurzen

De Bel20-index ging donderdag ruim 3 procent hoger kort na de opening van de handel. Ook de andere Europese beurzen gingen in een eerste reactie omhoog.

Meer