Amerikaanse centrale bank zet bazooka in

De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve verlaagt de belangrijkste rentevoet tot 0,25% van 1,25%. Er komt ook een massaal programma van kwantitatieve versoepeling voor een waarde van 700 miljard dollar.

Op die manier wil de FED de Amerikaanse economie beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus. Het is van de financiële crisis in 2008 geleden dat de Amerikaanse rente nog tot zulk niveau werd verlaagd. Bovendien geeft de FED aan dat de rente een tijd zo laag zal blijven. ‘Totdat het zeker is dat de economie de recente gebeurtenissen heeft doorstaan’.

Daarnaast gaat de centrale bank voor 500 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties kopen. Ook wordt voor 200 miljard aan schuldpapier met hypotheken als onderpand opgekocht.

Het volledige scala aan instrumenten zal worden ingezet

Het besluit is onderdeel van een breed pakket aan maatregelen dat de klap van de coronavirusepidemie wil opvangen. De FED zei ook ‘bereid te zijn het volledige scala aan instrumenten te gebruiken om de kredietstroom naar gezinnen en bedrijven toe te ondersteunen. Op die manier moeten de maximale doelstellingen op het gebied van werkgelegenheid en prijsstabiliteit bevorderd worden.

Een van die instrumenten die zal worden ingezet zijn maatregelen met betrekking tot de ‘discount window’. Dat betekent dat de buffers die banken moeten respecteren met betrekking tot het verlenen van kredieten en andere liquiditeiten worden versoepeld. Ook kunnen banken die elders geen geld meer kunnen lenen rechtstreeks bij de FED terecht.

President Trump feliciteerde de FED met de maatregelen en zei ‘gelukkig te zijn dat de FED eindelijk doet wat nodig is’.

Meer