Nigeria: Veilig taxiplatform voor vrouwen met dubbel oogmerk

In het Afrikaanse land Nigeria wil het nieuwe mobiliteitsplatform HerRyde aan vrouwelijke reizigers een veilige verplaatsing aanbieden. Bovendien blijkt de applicatie tegelijkertijd aan vele vrouwelijke taxichauffeurs een positieve carrièrewending te kunnen aanbieden.

HerRyde werd in augustus gelanceerd in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. De oprichters willen hun activiteit nu echter verder uitbreiden.

Geweld

Gevestigde alternatieve taxiplatformen zoals Uber en Lyft gaven eerder al te kennen duizenden meldingen over aanrandingen te hebben ontvangen. Uber gaf daarbij aan dat ongeveer de helft van de klachten betrekking hadden op onaanvaardbaar gedrag van de chauffeurs. In een aantal andere gevallen waren de bestuurders het slachtoffer van een aanval. 

Nigeria heeft geen officiële statistieken over seksueel geweld dat bij de alternatieve taxiplatformen moest worden opgetekend, maar in lokale media verschijnen vele meldingen van onaanvaardbaar gedrag of geweld tegenover vrouwelijke passagiers. In die berichten wordt gewag gemaakt van intimidatie, maar ook van beroving en aanranding.

Monsurah Alli-Oluwafuyi, een van de oprichters van HerRyde, wierp op dat deze verhalen de aanleiding vormden voor de lancering van het platform. “HerRyde wil vermijden dat vrouwelijke passagiers op hun hoede zouden moeten zijn wanneer ze van de diensten van een taxi gebruik maken”, beklemtoonde Alli-Oluwafuyi.

Carrière

Alli-Oluwafuyi benadrukte anderzijds dat HerRyde ook een positieve ontwikkeling betekent voor de opportuniteiten van vrouwelijke taxichauffeurs. Uit een rapport van de Global Entrepreneurship Monitor blijkt dat in landen met lage en middelmatige inkomens 17 procent van de volwassen vrouwenbevolking als ondernemer werkt, terwijl nog eens 35 procent naar een zelfstandige professionele activiteit streeft.

“In dergelijke landen wordt het ondernemerschap door meer dan de helft van de vrouwen gezien als een hefboom voor een beter leven”, wordt er opgemerkt. “Alternatieve taxiplatformen kunnen daarbij interessante opportuniteiten aanbieden, vooral wanneer daarbij aan de betrokkene een veilige werkomgeving kan worden geboden.”

Deze visie werd bevestigd door een getuigenis van Adetutu Patricia Oni, een vrouw die al drie jaar voor alternatieve taxiplatformen werkt. “De overstap naar HerRyde heeft mijn werkomstandigheden sterk verbeterd”, betoogde Oni. “Vrouwelijke chauffeurs worden vaak gediscrimineerd. Vele mannelijke klanten weigeren in te stappen in een taxi met een vrouwelijke bestuurder.”

“Vaak beslissen die reizigers de rit te annuleren. Hierdoor worden vrouwelijke taxibestuurders herhaaldelijk met een verlies aan inkomsten geconfronteerd.” Bovendien worden vrouwelijke chauffeurs eveneens geregeld het slachtoffer van intimidatie of geweld.

(fjc)

Meer