Duizenden Saoedische vrouwen willen treinbestuurder worden

Een vacature voor de rekrutering van dertig vrouwelijke treinbestuurders in Saoedi-Arabië heeft in totaal ruim 28.000 sollicitanten aangetrokken. Dat cijfer beklemtoont de grote interesse van Saoedische vrouwen in de arbeidsmarkt sinds het Arabische koninkrijk een aantal beperkingen op hun professionele activiteiten heeft afgeschaft. 

De Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe stelde door een online evaluatie van de academische achtergrond en de beheersing van de Engelse taal van de sollicitanten het aantal kandidaten die voor de baan in aanmerking zouden kunnen komen, te hebben gehalveerd. Tegen midden maart zouden de verdere selecties moeten zijn afgerond.

Mekka-Medina

De geslecteerde kandidates zullen gedurende een jaar een – betaalde – opleiding krijgen. Daarna zullen de nieuwe treinbestuurders op de hogesnelheidstreinen tussen de steden Mekka en Medina worden ingezet.

Renfe benadrukte in zijn Saoedische activiteiten graag kansen voor vrouwen te willen creëren. Het Spaanse bedrijf heeft momenteel in Saoedi-Arabië tachtig mannelijke treinbestuurders in dienst. Nog eens vijftig andere mannen volgen een opleiding.

Een consortium rond het Spaanse spoorwegbedrijf Renfe kreeg elf jaar geleden van de Saoedische overheid een contract om de hogesnelheidslijn tussen de twee heilige steden aan te leggen, te onderhouden en uit te baten.

Banen voor Saoedische vrouwen waren tot voor kort beperkt tot functies in onder meer het onderwijs en de medische sector. Ze moesten zich immers aan de strikte regels voor gendersegregatie houden. Tot vier jaar geleden was het voor vrouwen in Saoedi-Arabië zelfs verboden om een auto te besturen.

Kroonprins

Momenteel hebben vrouwen op de Saoedische arbeidsmarkt een aandeel van 33 procent. Dat betekent een verdubbeling op vijf jaar tijd. Die grotere vrouwelijke participatie aan de arbeidsmarkt werd gestimuleerd door het beleid dat door de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman is uitgestippeld en dat zijn land moet openen en de economie moet helpen diversifiëren.

Steeds meer Saoedische vrouwen manifesteren zich op de nationale arbeidsmarkt voor banen die in het verleden aan mannen en gastarbeiders waren voorbehouden.

Statistieken tonen echter aan dat in Saoedi-Arabië nog altijd maar 34,1 procent van de vrouwen een betaalde baan heeft. Bij hun mannelijke landgenoten ligt dat cijfer ongeveer twee keer hoger.

Ook wordt bij de Saoedische vrouwen een werkloosheid van 21,9 procent opgetekend. Dat is drie keer meer dan bij de mannen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20