Saoedi Arabië wil 8.000 kilometer nieuwe spoorlijnen aanleggen

Saoedi-Arabië gaat zijn netwerk spoorwegen met achtduizend kilometer uitbreiden. Dat betekent een verdrievoudiging tegenover de omvang van het huidige netwerk. Dat heeft Khalid al-Falih, Saoedisch minister van Investeringen, aangekondigd.

De nieuwe lijnen moeten het bereik van de Saoedische spoorwegen over grote delen van het territorium van de Arabische koninkrijk uitbreiden.

Langste spoorverbinding

Op die ogenblik beschikt Saoedi-Arabië over drie grote spoorcorridors. Het centrum van het netwerk bestaat uit een spoorlijn die de Saoedische hoofdstad Riyad met de stad Al Haditha, op de grens met Jordanië, verbindt. Deze lijn moet een afstand van 2.750 kilometer overbruggen en wordt daarmee als langste spoorverbinding van de wereld bestempeld.

De verbinding tussen Riyad en Al Haditha werd vijf jaar geleden over zijn volledige lengte – dwars door de woestijn – in gebruik genomen. In het noorden van het land zijn ook een aantal vertakkingen naar minerale mijngebieden aangelegd.

Vier jaar geleden werd vervolgens de hogesnelheidslijn Haramain, die over een afstand van 450 kilometer de heilige steden Mekka en Medina moest verbinden, in gebruik genomen. Deze verbinding passeert ook langs de steden Jeddah en de King Abdullah Economic City in Rabigh.

Tenslotte is er ook de oude verbinding tussen de hoofdstad Riyad over een afstand van 450 kilometer naar de stad Damman aan de oostkust van het land. Deze verbinding werd in het begin van de jaren tachtig van de voorbije eeuw in gebruik genomen.

Gulf Railway

Nieuwe trajecten zouden verbindingen tussen het oosten en het westen van het koninkrijk moeten aanbieden. Daarbij zal onder meer een spoorlijn tussen Riyad en Mekka worden aangelegd. Daarnaast zou ook worden gewerkt aan trajecten naar het zuidoosten van het land, waarbij de havenstad Jazan eveneens op het netwerk zou kunnen worden aangesloten.

Tenslotte wil spoorwegmaatschappij Saudi Arabian Railways (SAR) op verschillende hoofdverbindingen tevens nog een aantal zijvertakkingen aansluiten. Een deadline voor de aanleg van de nieuwe verbindingen werd niet meegedeeld.

De uitbreiding van het nationale spoornet moet echter een pijler worden van het economische toekomstplan Vision 2030 dat door de Saoedische kroonprins zes jaar geleden werd voorgesteld.

Saoedi-Arabië is onder meer betrokken bij de uitbouw van de Gulf Railway, die in de regio een nieuwe verbinding tussen zes landen wil aanleggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20