Tienjarenplan: Saudi-Arabië wil in zijn economie meer dan 6.000 miljard euro investeren

De volgende tien jaar zal Saoedi-Arabië ongeveer 27 biljoen riyal (6,2 biljoen euro) in zijn nationale economie injecteren. Dat heeft de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, tevens voorzitter van de Saoedische Council for Economic and Development Affairs, bekend bij de lancering van een nieuwe nationale investeringsstrategie.

Gemikt wordt onder meer op investeringen in hernieuwbare energie, maakindustrie, transport, logistiek, toerisme, digitale infrastructuur en gezondheidszorg.

Overheidsuitgaven

Bin Salman benadrukte dat tegen het einde van dit decennium meer dan 12 biljoen riyal in de nationale economie zal worden geïnjecteerd door middel van investeringsactiviteiten.

Verder zullen overheidsuitgaven de Saoedische economie de volgende tien jaar nog eens 10 biljoen riyal bezorgen. De particuliere consumptie zou tijdens diezelfde periode een bijdrage van nog eens 5 biljoen riyal leveren.

Investeringen droegen twee jaar geleden 22 procent bij tot het bruto binnenlandse productie van Saoedi-Arabië. De nieuwe strategie moet ervoor zorgen dat dit aandeel tegen eind dit decennium tot 30 procent is opgelopen.

De investeringen moeten er bovendien voor zorgen dat Saoedi-Arabië zich op dat ogenblik ook tot de vijftien grootste economieën van de wereld mag rekenen.

“De nationale investeringsstrategie zal naar verwachting bovendien de jaarlijkse instroom van buitenlandse directe investeringen tegen eind dit decennium tot 388 miljard riyal verhogen en de jaarlijkse binnenlandse investeringen tegen datzelfde tijdstip tot 1,7 biljoen riyal opvoeren”, beklemtoonde Bin Salman nog.

Werkloosheid

De nationale investeringsstrategie moet een katalysator om het economische transformatieplan Vision 2030 van de Saoedische kroonprins te realiseren. Vision 2030 werd vijf jaar geleden door Bin Salman gelanceerd. Hij wees erop dat het Saoedische koninkrijk over heel wat troeven beschikt om de ambities van dat plan waar te maken.

Onder meer maakte de kroonprins daarbij gewag van een strategische geografische ligging en een centrale positie in de Arabische en islamitische wereld. Bin Salman benadrukte verder ook de grote investeringskracht van het land.

In de plannen van Bin Salman moet de bijdrage van de private sector aan het Saoedische bruto binnenlandse product tegen eind dit decennium tot 65 procent zijn opgevoerd. De bijdrage van de buitenlandse directe investeringen zullen op dat ogenblik in het bruto binnenlandse product tot 5,7 procent moeten zijn gestegen.

Ook een diversifiëring van de Saoedische economie vormt in Vision 2030 een belangrijke ambitie. De inkomsten van het land zijn momenteel vooral afhankelijk van de export van olie. Tegen eind dit decennium zal het aandeel van andere activiteiten echter van 16 procent tot 50 procent moeten zijn opgevoerd.

Bin Salman wil verder nog dat de Saoedische werkloosheid tegen eind dit decennium tot 7 procent zal zijn teruggebracht. Op dat ogenblik moet Saoedi-Arabië volgens de kroonprins op het gebied van concurrentiekracht bovendien tot de tien meest vooraanstaande economieën van de wereld zijn doorgedrongen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20