Volgens economen zal de uitbarsting van het geweld de voorbije dagen de binnenlandse groei van de Joodse staat belemmeren. Met name de toeristische sector zou in de brokken delen.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had verwacht dat de economie in 2021 met 5 procent zou groeien na de daling van het bbp met 2,4 procent in 2020. Nu meent het IMF echter dat deze cijfers naar beneden kunnen worden bijgesteld.
Jason Turvey van economisch adviesbureau Capital Economics liet in The Telegraph het volgende optekenen: ‘Wat de economische vooruitzichten betreft, waren we voordien vrij optimistisch over het herstel van Israël. Het is wereldleider geweest op het gebied van vaccinatiegraad, en in de afgelopen maanden is zijn economie in feite weer volledig opengebroken.’
Maar: ‘de groeiende crisis in Gaza heeft een schaduw geworpen over de ultrasnelle vooruitgang van het land op het gebied van inentingen, waardoor het een uithangbord in de strijd tegen Covid-19 was geworden.’
Toerisme
Turvey zei dat de Gaza-oorlog van 2014 laat zien welke impact de nieuwste vlaag van geweld waarschijnlijk zal hebben.
Het vorige conflict was bevorderlijk voor de industriële productie; deels vanwege de militaire productie. Maar de gewone consument had het moeilijk toen de retail implodeerde.
‘Een sector die eronder kan lijden is het toerisme,’ aldus nog Turvey. ‘We hebben grote campagnes gezien van verschillende reisorganisaties die Israël als toeristische bestemming promoten. Het conflict zal waarschijnlijk veel potentiële toeristen afschrikken.’
Vóór de pandemie waren buitenlandse bezoekers goed voor 60 procent van de toeristische inkomsten in het land. De succesrijke inentingscampagne had ongetwijfeld nóg meer buitenlandse bezoekers weten te verleiden …
Maar: fast forward naar vandaag en zowel British Airways, het Duitse Lufthansa als het Spaanse Iberia hebben al vluchten naar Tel Aviv geannuleerd als gevolg van de rakettenregens tussen Israëlische troepen en Hamas-militanten.
Hightech
De economische activiteit herstelde zich echter snel na het conflict van 2014. Mogelijk gebeurt nu hetzelfde. De immer impressionante hightech IT-industrie van het Midden-Oosterse land staat nu namelijk nog steviger in haar schoenen dan 7 jaar geleden.
Het afgelopen jaar was er in de IT-sector sprake van een ‘boom’. Deze kwam er dankzij de stijgende vraag naar digitale goederen en diensten. Voor de komende jaren wordt eveneens een sterke groei verwacht. Als mogelijke stimulans hiervoor overweegt de Bank of Israel het lanceren van een eigen digitale munt.
Lees ook: Welk standpunt neemt de Belgische regering in over het conflict tussen Palestijnen en Israëli’s?
(jvdh)