Ook Israël speelt met het idee om eigen digitale munt te lanceren

Krijgen we na de digitale dollar en de digitale yuan ook een digitale sjekel? De Centrale Bank van Israël liet weten het onderzoek naar de mogelijkheden hiervan op te schroeven.

  • Een actieplan werd geformuleerd door de stuurgroep van de Bank of Israel, onder leiding van vice-gouverneur Andrew Abir, en voorziet in een tweeledige aanpak
    • Zo zou voor de oprichting van de CBDC (Central Bank Digital Currency) een partnerschap worden opgezet tussen de Bank of Israel en de particuliere sector (commerciële banken, creditcardbedrijven, en technologiebedrijven uit Israël en het buitenland), weet The Times of Israel.
    • Met dit partnerschap zal de centrale bank haar digitale munt niet rechtstreeks aan het publiek verstrekken, maar via de instellingen uit de particuliere sector. Het zal aan deze ondernemingen zijn om de apps te ontwikkelen die deze vorm van betaling mogelijk maken, op basis van de basisinfrastructuur die door de Bank of Israel wordt geleverd.
  • Betalingen zullen niet alleen mogelijk zijn via mobiele telefoons, maar ook via diverse andere middelen, waaronder ‘eenvoudige apparaten’, klinkt het. Ook offline betalingen, bijvoorbeeld via digitale codes, zullen in beperkte vorm mogelijk zijn. 

Nog geen besluit

Hoewel de bank zei dat ze nog niet had besloten of de een digitale munt er kwam, voegde ze eraan toe dat ze bereid zou zijn om in een dergelijk project te stappen als de voordelen ‘opwegen tegen de kosten en de potentiële risico’s’.

De implementatie van een CBDC zou worden overwogen als de munt voldoet aan de behoeften van de toekomstige digitale economie. Ook zou deze moeten zorgen voor efficiëntere grensoverschrijdende betalingen. 

Bovendien hoopt de Centrale Bank van Israël het gebruik van contant geld te verminderen en ervoor te zorgen dat het publiek betalingen kan verrichten met ‘een zekere vorm van privacy’.

Sand Dollar

De Centrale Bank van Israël verkent de invoering van een CBDC al sinds 2017. Toen richtte de gouverneur een interdepartementale groep op om de kwestie te onderzoeken. 

In de afgelopen drie jaar is het onderzoek naar en het gebruik van CBDC’s echter aanzienlijk uitgebreid, met landen als China, dat zijn digitale yuan-project in grote steden in het hele land heeft getest. Ook is er een proefproject lopende in de Verenigde Staten. 

Daarnaast zijn de Bahama’s het eerste officiële land dat in oktober 2020 een eigen CBDC – de Sand Dollar – heeft gelanceerd.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20