‘Digitale dollar’ doorloopt dit jaar al eerste testfase

Het ‘Digital Dollar Project’ start dit jaar met een vijftal pilootprogramma’s om na te gaan hoe een door de Amerikaanse centrale bank (Fed) uitgegeven digitale valuta zou kunnen werken. De CBDC (‘Central Bank Digital Coin’) moet de concurrentie aangaan met de cryptomunten. Haar unique selling proposition? De goedkeuring van de overheid. 

‘De vijf proefprojecten zullen evalueren óf en hoé een digitale dollar ten goede kan komen aan individuen die geen bank hebben,’ schrijft de cryptosite Coindesk. De projecten zullen ook individuen testen ‘die wel toegang hebben tot bankdiensten en kleine bedrijven’, ter vergelijking. 

CBDC’s zijn het digitale equivalent van bankbiljetten en munten, die houders een directe digitale vordering op de centrale bank geven en hen in staat stellen om onmiddellijk elektronische betalingen te verrichten.

Debetkaarten of betaalapps zijn weliswaar een vorm van digitaal geld, maar die transacties worden door commerciële banken gecreëerd op basis van geld dat centrale banken op de rekeningen van die instellingen crediteren. Ze worden niet volledig door de overheid ondersteund, de afwikkeling kan dagen duren en er zijn vaak kosten aan verbonden. Cryptocurrencies, daarentegen, worden gecontroleerd door private actoren.

Voorstanders menen dat een digitale dollar – een door de Fed uitgegeven token van de Amerikaanse munteenheid – de toegang tot financiële diensten voor mensen zonder bank kan vergemakkelijken. Ook zou de munt het gemakkelijker maken om overheidssteun uit te betalen. 

Tegenstanders zeggen dat reeds bestaande technologieën misschien beter geschikt zijn voor die taken. 

Een aantal landen experimenteert al met het concept, waarbij de digitale yuan van China tot nu toe wellicht het verst gevorderd is. 

Particuliere inspanning?

De Digital Dollar Foundation werd vorig jaar opgericht door onder meer J. Christopher Giancarlo, voormalig voorzitter van de ‘Commodity Futures Trading Commission’. De CFTC is een onafhankelijk agentschap van de Amerikaanse regering dat de Amerikaanse derivatenmarkten reguleert.

‘Het is een particuliere inspanning die los staat van het eigen onderzoek van de Federal Reserve naar een CBDC, hoewel de twee groepen contact met elkaar hebben gehad,’ aldus David Treat, één van de directeuren van het project.

‘Elke week verschijnen er wereldwijd conferenties en artikelen over CBDC’s, gebaseerd op gegevens uit andere landen,’ vertelde Christopher Giancarlo eerder aan Reuters. ‘Wat er niet is, zijn echte gegevens en tests uit de Verenigde Staten om dat debat te onderbouwen. Wij proberen die reële gegevens te genereren,’ voegde Giancarlo eraan toe. 

De proefprogramma’s, waarvan er drie in de komende twee maanden van start gaan, zullen het project van de Fed aanvullen door gegevens te genereren over ‘de functionele, sociologische en zakelijke toepassingen, de voordelen en andere facetten van een digitale dollar’.

De gegevens zullen openbaar worden gemaakt. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20