Conflict Israël-Palestijnen: tijdelijke opflakkering of escalatie naar ’totale oorlog’?

Een hoge functionaris van de Verenigde Naties waarschuwt voor een ’totale oorlog’ als de raketaanvallen tussen Israël en het Palestijnse Hamas niet snel ophouden. Velen kijken naar de Verenigde Staten om de gemoederen te bedaren.

Gaat dit om een opflakkering van geweld zoals in 2014, of zijn we op weg naar iets ergers? Dat is de vraag die zowel de direct betrokkenen op het terrein als internationale waarnemers zich stellen na de nieuwe bombardementen tussen Israëliërs en Palestijnen in de nacht van dinsdag op woensdag. Het conflict brak maandag uit en nam sindsdien almaar grotere vormen aan.

Tel Aviv

Dat de Palestijnse groepering Hamas vanop de Gazastrook na Jeruzalem ook de hoofdstad Tel Aviv viseerde met honderden raketten, wordt door de Israëliërs als een oorlogsdaad gezien. Het overgrote deel van die raketten wordt wel onderschept. Het Israëlische leger, dat veel beter uitgerust is dan de tegenstand, reageert door raketten af te vuren op de Gazastrook. Het gaat om gerichte bombardementen op gebouwen van waaruit Hamas zou opereren. In sommige van de geviseerde torengebouwen wonen echter ook burgers. Israël zegt vooraf waarschuwingssignalen uit te sturen zodat de bewoners kunnen evacueren, maar toch zijn er al veel burgerslachtoffers gevallen.

Volgens voorlopige ramingen kwamen er in het conflict 5 Israëliërs om het leven en raakten tientallen medeburgers gewond. Aan Palestijnse kant loopt de dodentol veel hoger op: 35 doden, onder wie 12 kinderen volgens de Palestijnse autoriteiten. Het hoger aantal slachtoffers heeft wellicht te maken met de ingestorte gebouwen. Meer dan 200 Palestijnen raakten gewond.

‘Full scale war’

Tor Wennesland, de speciale coördinator van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten, lanceerde dinsdagavond een oproep aan beide partijen om onmiddelllijk de raketaanvallen te staken. ‘We escaleren richting een ‘full scale’ oorlog’, waarschuwt hij. Zo ver is het echter nog lang niet: er is geen sprake van grondtroepen, alleen van luchtbombardementen.

De VN-Veiligheidsraad komt woensdag opnieuw samen om de situatie te bespreken, na een eerste vergadering maandag. Het wordt uitkijken of er een partij is die zich als bemiddelaar zal willen profileren. De Verenigde Staten roepen op tot ‘de-escalatie’, maar het is niet helemaal duidelijk hoeveel politiek kapitaal president Joe Biden wil besteden aan een oplossing voor het conflict. (mah)

Lees ook: 10 zaken die u moet weten over Hamas

Meer