Welk standpunt neemt de Belgische regering in over het conflict tussen Palestijnen en Israëli’s?

De zaak is compleet geëscaleerd tussen Palestijnen en Israëli’s: raketten gaan heen en weer tussen de Gazastrook en Israël.

  • Het weerwoord van het Israëlische leger op de Hamas-raketten die maandag werden afgevuurd was genadeloos. In de gevechten die in de Gazastrook volgden, kwamen zeker 20 mensen om. Negen van de slachtoffers waren kinderen. Het was één van de bloedigste dagen in de regio sinds verschillende jaren.
  • Deze golf van geweld volgt op een opflakkering van spanningen tussen Palestijnse betogers en de Israëlische politie in Jeruzalem. Er waren de laatste dagen verschillende hardhandige confrontaties tussen beide groepen in het centrum van Jeruzalem’s Oude Wijk, het symbolische hart van het conflict tussen de twee naties.
  • Maandag werd de al-Aqsa moskee, ofwel de Tempelberg – voor zowel joden als moslims een heilige plaats – door de Israëlische politie brutaal ontruimd. Zeker 300 Palestijnen raakten daarbij gewond. Tien van hen verkeren in kritieke toestand.
  • De onrust in het land maakt het bijzonder lastig voor Netanyahu-rivalen Naftali Bennett en Yair Lapid om tegen het einde van deze week een alternatieve regering te vormen. Netanyahu slaagde er na de verkiezingen van maart niet in om in het land tijdig een nieuwe regering samen te stellen.
  • Het is uitkijken naar een standpunt van de Vivaldi-coalitie in heel de escalatie. Zeker Groen-Ecolo, maar ook de socialisten van Vooruit en PS staan op de barricades: zij hebben al uitgebreid de rol van Israël en het vele geweld aangekaart. Ze dringen aan op een fors standpunt.
  • Maar dat is er voorlopig niet. Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) lijkt niet van plan om zich zeer kritisch op te stellen: voorlopig is het windstil.
  • Maar in het regeerakkoord is er expliciet sprake van het conflict: ‘De regering zet verdere stappen inzake een bilateraal en multilateraal differentiatiebeleid ten opzichte van de Israëlische nederzettingen. De regering zal op multilateraal en EU-vlak, of desgevallend met een significante groep gelijkgezinde staten, werken aan een lijst van effectieve en proportionele tegenmaatregelen in geval van een Israëlische annexatie van Palestijns gebied en aan de mogelijke en tijdige erkenning van de Palestijnse staat.
  • De linkse flank van Vivaldi, de groenen en socialisten, dringt er nu op aan dat Wilmès daarvan werk maakt, met een resolutie. 

Lees ook: 10 zaken die u moet weten over Hamas

Met bijdrage van Jeremy Van der Haegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20