Geweld in Jeruzalem: Hamas vuurt raketten af, Israëlisch leger begint tegenoffensief

Palestijnse militanten van Hamas vuurden maandag verschillende raketten richting Israël. De aanval was een vergelding voor het geweld tegen honderden Palestijnen, die eerder op de dag op vuist gingen met de Israëlische politie in Jeruzalem. Het Israëlische defensieleger (IDF) bestookte de Gazastrook op zijn beurt met raketten en kondigde een militaire campagne in het gebied aan.

Het weerwoord van het Israëlische leger op de Hamas-raketten die maandag werden afgevuurd was genadeloos. In de gevechten die volgden in de Gazastrook kwamen zeker 20 mensen om. Negen van de slachtoffers waren kinderen. Het was één van de bloedigste dagen in de regio sinds verschillende jaren.

Deze golf van geweld volgt na een opflakkering van spanningen tussen Palestijnse betogers en Israëlische politie in Jeruzalem. Er waren in de laatste dagen verschillende hardhandige confrontaties tussen beide groepen in het centrum van Jeruzalem’s Oude Wijk, het symbolische hart van het conflict tussen de twee naties.

Maandag werd de al-Aqsa moskee, ofwel de Tempelberg, dat zowel voor joden als moslims een heilige plaats is, brutaal ontruimd door de Israëlische politie. Zeker 300 Palestijnen raakten daarbij gewond. Tien van hen verkeren in kritieke toestand.

Hamas legde Israël een ultimatum voor om de moskee met rust te laten. De raketaanval was wellicht het antwoord van Hamas op het Israëlische besluit om de moskee toch te ontruimen.

Jeruzalem als katalysator voor nieuwe (en oude) spanningen

De joodse gemeenschap beschouwt Jeruzalem als zijn rechtmatige hoofdstad. Maar dat is buiten de Palestijnen gerekend, die het oosten van Jeruzalem opwerpen als hun eigen hoofdplaats. De verschillende betogingen die rond de kwestie ontsproten, reten de oude wonden van de regio opnieuw open.

En sinds enkele weken flakkert het oorlogsgeweld ook weer op. Op 25 april werden er al eens tientallen raketten afgevuurd door Hamas richting Jeruzalem. Toen reageerde de IDF ook door verschillende doelwitten van Hamas te bestoken. Ditmaal werden er maar liefst 50 raketten afgevuurd richting de joodse staat.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat Hamas een duidelijke ‘rode lijn’ overschrijdt met de raketaanvallen op Jeruzalem. Hij beloofde dat Israël hardhandig zal reageren op het nieuwe geweld.

Wat zijn de gevolgen voor Israël en Palestina?

De nieuwe uitwisselingen van geweld komen op een bijzonder pijnlijk moment. De laatste dagen van de ramadan breken weldra aan en maandag was het ‘Jeruzalemdag’, een nationale Israëlische feestdag. De religieuze spanningen tussen beide gemeenschappen hebben sinds verschillende jaren niet meer op zo dicht tegen het kookpunt gestaan.

De onrust in het land maakt het bijzonder lastig voor Netanyahu-rivalen Naftali Bennett en Yair Lapid om een alternatieve regering te vormen tegen het einde van deze week. Netanyahu slaagde er na de verkiezingen van maart niet in om tijdig een nieuwe regering samen te stellen in het land.

Ook bij de Palestijnen zorgt het geweld voor politieke onrust. De huidige Palestijnse president Mahmoud Abbas zag zich genoodzaakt om nieuwe langverwachte verkiezingen voor het parlement op te schorten. Die waren normaal gepland om door te gaan op 22 mei. Met de raketaanvallen en openlijke steun voor de Arabische betogers hoopt Hamas dan weer aan populariteit te winnen in Jeruzalem en de aan Westelijke Jordaanoever.

Lees ook: 10 zaken die u moet weten over Hamas

Meer