Israël: ‘Deze keer is het voorbij voor Netanyahu’

Na 12 jaar aan het roer van Israël te hebben gestaan, zal Benyamin Netanyahu naar verwachting dinsdagavond de leider van de oppositie worden, nadat hij er na de parlementsverkiezingen van vorige maand niet in is geslaagd op tijd een regering te vormen.

Benyamin Netanyahu had 28 dagen om een regering te vormen na de laatste parlementsverkiezingen die door zijn partij Likoed werden gewonnen. Hij is er niet in geslaagd. Tenzij er een onwaarschijnlijke ommekeer komt, zal de man die sinds 2009 onafgebroken premier van Israël is geweest, dinsdagavond om middernacht de gelederen van de oppositie vervoegen, waar hij de leiding zal nemen.

De leider van Likoed heeft alles geprobeerd. Hij heeft overal voorstellen gedaan, ook bij de extreemrechtse partijen. De leider van de rechtse Yamina-partij, Naftali Bennett, heeft zich zelfs bijna laten verleiden tot het voorstel om de post van premier te laten rouleren.

‘Deze keer is het voorbij, hij moet gaan’

‘Netanyahu heeft grote fouten gemaakt’, vertelde Denis Charbit, professor politieke wetenschappen aan de Open Universiteit van Israël, aan het Franse dagblad Les Echos. ‘Die fouten lieten Bennett begrijpen dat geen enkel akkoord zou worden gerespecteerd, dat zelfs als hij premier was, Bibi (de bijnaam van Benyamin Netanyahu) zou doen wat hij wilde omdat zijn partij, Likoed, die 30 afgevaardigden heeft, meer ministers zou hebben dan Yamina’s partij, die er slechts 7 heeft. Met andere woorden, Bennett zou de titel hebben gehad maar niet de macht.’

Netanyahu heeft eindelijk al zijn bruggen verbrand door zijn woord niet te houden, zegt ook de Franse krant, die een afgevaardigde van de partij Shas citeert. De geïnterviewde persoon wenst weliswaar anoniem te blijven. ‘Deze keer is het voorbij, hij moet gaan’, aldus de bron.

‘Hij wacht tot de nieuwe regering instort’

Maar Netanyahu is nog niet klaar om op te geven. De toekomstige regeringscoalitie, die links, midden en rechts zou moeten verenigen, ziet er nu al gespannen uit. Een buitenkansje voor een wraakzuchtige ‘Bibi’ die niet zal aarzelen om zo veel mogelijk obstakels in de weg van de regering te leggen.

‘Hij zal niet aftreden, hij zal wachten tot de nieuwe regering instort om zich als redder te presenteren’, concludeert Charbit.

Lees ook:

(tb)

Meer