Human Rights Watch beschuldigt Israël van ‘apartheid en vervolging’

Israël maakt zich met zijn discriminerende beleid jegens de Palestijnen binnen zijn eigen grenzen en in de bezette gebieden schuldig aan ‘apartheid en vervolging’. Dat zegt Human Rights Watch. 

In een rapport van 213 pagina’s schrijft de mensenrechtenorganisatie dat de Israëlische regering regeert over twee bevolkingsgroepen van ongeveer gelijke grootte, maar op systematische wijze de Joodse Israëli’s bevoorrecht en de Palestijnen onderdrukt, vooral in bezette gebieden. 

‘Prominente stemmen waarschuwen al jaren dat apartheid net om de hoek loert als het traject van Israëls heerschappij over de Palestijnen niet verandert’, zegt Kenneth Roth, de directeur van Human Rights Watch. ‘Deze gedetailleerde studie toont aan dat de Israëlische autoriteiten die hoek al zijn omgeslagen en zich vandaag schuldig maken aan de misdaden tegen de menselijkheid van apartheid en vervolging.’

‘Apartheid en vervolging’

De in New York gevestigde mensenrechtenorganisatie richtte zich in zijn rapport op de definities van apartheid en vervolging die worden gehanteerd door het Internationaal Strafhof, dat vorige maand een onderzoek is gestart naar mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden. 

Zo stelt Human Rights Watch, dat verwijst naar publieke uitspraken van Israëlische politici en hun beleid, dat het land ‘een intentie heeft getoond om de overheersing van Joodse Israëli’s over Palestijnen te handhaven’, en schuldig is aan ‘systematische onderdrukking’ en ‘onmenselijke daden’. Volgens de mensenrechtenorganisatie is er dan sprake van apartheid. 

Wat de aanklacht van vervolging betreft, noemde de groep ‘ernstige misbruiken’ in de bezette gebieden, waaronder het toe-eigenen van land, het systematisch ontzeggen van bouwvergunningen, het slopen van huizen en ‘ingrijpende, decennialange beperkingen van de bewegingsvrijheid en fundamentele mensenrechten’.

Israël wijst deze karakterisering resoluut van de hand en zegt dat zijn Arabische minderheid volledige burgerrechten geniet. Human Rights Watch ‘staat erom bekend een langdurige anti-Israëlische agenda te hebben’, reageerde het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘De fictieve beweringen die HRW heeft verzonnen zijn zowel ongerijmd als vals.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20