“Er zal niet snel een einde komen aan de stijgende huurprijzen van studentenkoten”

De huurprijs van een studentenkot is dit academiejaar met gemiddeld 6 procent gestegen. Kristophe Thijs, communicatiedirecteur bij Confederatie voor Immoberoepen (CIB), laat in een gesprek met Business AM Radio weten dat er niet snel een einde zal komen aan de stijgende prijzen.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens het Kotkompas bedraagt de gemiddelde huurprijs voor een studentenkot 440 euro per maand. Dat is 6 procent meer dan het voorgaande academiejaar (2021/20222).

De details: Thijs waarschuwt dat de huurprijzen van een studentenkot nog een tijdje zullen blijven stijgen.

  • “Studies hebben al aangetoond dat we tegen 2030 100.000 extra studentenkoten nodig zullen hebben om de prijsdruk te verlagen”, merkt hij op in een interview met Business AM Radio. “We kunnen de vergelijking maken met de Vlaamse huurmarkt. Die staat ook onder enorme druk omdat het aanbod simpelweg te klein is.”
  • 70 procent van de Belgische studentenkoten is in handen van grote projectontwikkelaars, zoals Xior en Ion. Volgens de communicatiedirecteur bij CIB doen die wel degelijk inspanningen om het aanbod te vergroten. “Maar die projecten nemen veel tijd in beslag. Na de aanvraag om een studentenkot te mogen bouwen, kan het gemakkelijk vijf jaar duren voordat de ontwikkelaar het bouwproject effectief kan opstarten”, verduidelijkt hij. “Er is een belangrijke rol weggelegd voor de overheid, want er is dringend nood aan een vlot vergunningsbeleid.”

Tegenstrijdigheden: Julien De Wit, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), erkent dat er nood is aan een soepeler vergunningsbeleid. Hij voegt er in het gesprek met Thijs en BusinessAM Radio aan toe dat de steden en Vlaanderen soms contradictorische beslissingen nemen.

  • Hij geeft het voorbeeld van een project in een Vlaamse centrumstad. “Bij een aanvraag liet de stad weten dat het geen parkeerplaats zou voorzien omdat studenten daar geen nood aan hebben, maar Vlaanderen keurt de aanvraag vervolgens af omdat er geen parkeerplaatsen zijn”, aldus De Wit.
  • De voorzitter van de VVS roept de overheden ook op om te blijven investeren in sociale projecten en strenger op te treden tegen wanpraktijken, zoals huisjesmelkers. “Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor de ontwikkelaars. We vragen hen om zich meer toe te spitsen op basisprojecten, want veel van de studentenkoten bevinden zich in het luxesegment”, klinkt het. “Daardoor worden sommige studenten uit de markt geprijsd.”

Kristophe Thijs, communicatiedirecteur bij Confederatie voor Immoberoepen (CIB), en Julien De Wit, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) spraken over de stijgende prijzen van de studentenkoten op Business AM Radio. Het volledige interview kan u hieronder beluisteren.

Business AM Radio zal vanaf 9 januari te beluisteren zijn, online of via DAB+. Deze gloednieuwe radiozender brengt zakennieuws, met aandacht voor economie, technologie en binnenlandse en buitenlandse politiek. Een trailer over wat u kan verwachten, hoort u hier.

Meer