Niet alleen de crypto’s, maar ook de Europese beurzen duiken in het rood

Het is allesbehalve een fijne dag voor de beleggers. Naast de crypto’s moeten ook de Europese beurzen terrein prijsgeven.

Nadat de Europese beurzen gisteren nipt uit de rode zijn konden blijven, doken ze woensdag alsnog de dieperik in. De Bel20 verloor 1,3 procent en de Eurostoxx50 ging 1,65 procent lager. Vandaag hebben ook de crypto’s heel wat terrein verloren.

Overwaarderingen en coronavrees

De Europese Centrale Bank (ECB) kwam woensdag naar buiten met het halfjaarlijkse rapport over de financiële stabiliteit. Daarin uitte de bank haar bezorgdheden over de huidige waarderingen van de aandelen. In het rapport had de ECB het over ‘opmerkelijke exuberantie’ op sommige markten. Volgens het rapport blijven bepaalde waarderingen, ondanks recente dalingen in sommige sectoren, hoog. Tegelijk waarschuwde de ECB in het rapport voor faillissementen wanneer de coronasteunmaatregelen worden afgebouwd.

Ondertussen is er ook nog de toenemende bezorgdheid over de coronacrisis in enkele Aziatische landen, zoals India. Volgens de meest recente cijfers zijn in India de afgelopen 24 uur 4.259 mensen overleden ten gevolge van het coronavirus. Dat is het hoogste cijfer tot nu toe. Het totale dodentol komt daarmee uit op meer dan 283.000. Het aantal nieuwe besmettingen is er wel voor de derde dag op rij onder de 300.000 gebleven. In Taiwan en Japan is het coronavirus aan een opmars bezig. Daar gelden er opnieuw strengere coronamaatregelen. Beleggers vrezen dus dat een heropening van de economie in sommige Aziatische landen daardoor wat langer op zich zal laten wachten.

Ook de inflatievrees is nog altijd niet verdwenen bij de beleggers. Zij vrezen nog altijd dat een renteverhoging er wel eens sneller zal kunnen zijn dan verwacht. Vanavond worden overigens de notulen van de jongste vergadering van de Federal Reserve gepubliceerd.

Slechts drie groene aandelen in Bel20

In de Belgische sterindex slaagden woensdag er slechts vier aandelen in om in de plus te eindigen. Elia was met een stijging van 1,6 procent de primus van de klas. Wdp en Sofina vervolledigden de top 3. Die twee aandelen gingen respectievelijk 0,75 en 0,15 procent hoger. Colruyt won 0,1 procent.

ArgenX was de hekkensluiter van de Bel20. Na enkele dagen te vertoeven in de top van de sterindex moest het biotechbedrijf 3,8 procent prijsgeven.

Wall Street startte de handelsdag eveneens in mineur. De Dow Jones verloor 1,1 procent en de S&P500 ging 1,3 procent lager. De Nasdaq nam een duik van 1,55 procent. Sommige techaandelen worden getroffen door de crash die gaande is op de cryptomarkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20